15/10/2020

Mechels speelgoedmuseum verhuist van stationsbuurt

Na jarenlange dienst verhuist het Mechelse speelgoedmuseum van stationsbuurt. Het vernieuwde museum zal een plaats krijgen in het nieuwe station van Mechelen in 2022. Sinds 1982 is het speelgoedmuseum te vinden aan station Nekkerspoel. De grote teddybeer die je begroet als je binnenkomt en de treintjes die al maar door reden. Het zijn herinneringen die bij elk kind een lach op het gezicht toveren. 

 

Maar waarom verhuist het speelgoedmuseum? Hoewel de oude locatie redelijk verouderd was, heeft het altijd haar charmes gehad. ‘Onze erfpachtovereenkomst liep af en met een plaats in het station hebben we meer doorstroom van mensen van alle kanten van het land, dus het is wel een unieke kans’, zegt voorzitter van het speelgoedmuseum Bart Stroobants.

 

Maar het oude gebouw wordt niet zomaar achtergelaten, het komende anderhalf jaar gaat het museum gewoon door met tentoonstellingen. ‘Ik droom ervan om met iedereen te verzamelen op de locatie, plechtig het museum te sluiten en met de trein naar het andere station rijden om daar het lintje van het nieuwe museum door te knippen.’

 

Met de verandering van de locatie komt er ook een verandering in de inhoud van het museum. ‘We werken aan een volledig nieuw concept, maar het centrale thema blijft natuurlijk speelgoed’, zegt Stroobants trots. Wat het nieuws concept juist is, wilt Stroobants nog niet verklappen.

 

Angst voor uitstel is er ook niet want volgens de voorzitter is de locatie waarnaar zij verhuizen al klaar. Het station zelf zou nog nodig hebben tot 2027 om volledig af te geraken maar het museum zou dus al in 2022 kunnen openen.

 

Tekst en foto: © Wannes Averhals