12/10/2020

Mechelse handelaars erg bezorgd over impact van stijgende coronacijfers

Met coronacijfers die er niet goed uitzien en een dreigende tweede lockdown, zijn de handelaars in Mechelen erg nerveus voor de toekomst. Het echte bloedbad zal waarschijnlijk pas in december plaatsvinden.

Dat de handelaars zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis was al een tijdje duidelijk. Velen moesten minstens twee maanden verplicht sluiten.

Eigenaar Johan Vandenbroucke in de koffiebar van De Zondvloed op de bovenste verdieping.

Zo ook boekhandel De Zondvloed van Johan Vandenbroucke. ‘Twee maanden sluiten was erg grof. De overheidssteun heeft geholpen, maar online deden we maar een tiende van onze normale verkoop en dat voelen we nu nog steeds.’

Dirk Allemand van smoothiebar Frutsi kon openblijven, maar schakelde volledig over naar take-away. Mensen ontvangen in de bar was vanaf 12 maart 2020 niet meer toegestaan tot de heropening van horecazaken op 8 juni.

‘Mijn verkoop is gewoon de helft nu’

Minder volk in de winkel
Nadat de winkels terug opengingen op 11 mei was het niet meer als daarvoor. Er waren beduidend minder klanten en ook de omzet nam een sterke dip. Dirk van Frutsi ziet het met lede ogen aan. ‘Mijn verkoop is gewoon de helft nu. Het ziet er niet goed uit. Met 50% van mijn omzet kan ik net het hoofd boven water houden.’

Dirk Allemand in zijn smoothiebar Frutsi. ‘De toekomst ziet er niet goed uit’

In de Zondvloed klinkt er een iets positiever verhaal. ‘Toen de zaak terug opnieuw open mocht, was dat meteen wel goed. Alsof de mensen ons wilden bedanken omdat we er nog waren. Het was niet spectaculair, maar wel behoorlijk goed’, vertelt Johan.

Maar de angst voor de toekomst is bij beide handelaars groot.

De spaarpot is op
Op dit moment zijn beide zaken nog open, maar dat zou in de toekomst snel kunnen veranderen.

Vooral Dirk is erg bezorgd. ‘De spaarpot is op. Alles waarvoor we uitstel hebben gekregen tijdens de lockdown, moeten we voor het einde van het jaar betaald hebben. Dus dat hangt boven ons hoofd. Met de gedaalde omzet is het gewoon onmogelijk om die achterstallige betalingen weg te werken.’

‘Als er een tweede lockdown komt, dan denk ik dat het gedaan zal zijn’

De grootste angst voor zowel Dirk als Johan is het gevreesde L-woord: ‘Als er een tweede lockdown komt, dan denk ik dat het gedaan zal zijn’, laat Dirk weten.

December
De spaarpot van de Zondvloed staat er op dit moment nog iets beter voor, maar uitbater Johan is erg bang voor een tegenvallende verkoop tijdens de kerstperiode.

‘Ik hou mijn hart vast voor december. Als er geen feesten in december zijn, dan zal dat dramatisch zijn voor onze verkoop. Normaal maakt de verkoop in december je hele jaar goed, maar als de mensen wegblijven of niet mogen komen door een eventuele lockdown, zou het moeilijk kunnen worden.’

Tekst en foto: © Jeffrey Meskens