20/10/2020

Yokan verovert publieksprijs in 22ste editie Humo’s Rock Rally

In de finale van de tweeëntwintigste editie van Humo’s Rock Rally zondagavond 18 oktober, won de band Yokan de publieksprijs. Joran (21), Jasper (23), Lukas (21), Jonas (27) en Tibor (22) pakten het publiek in met hun electronic pop-muziek. Singer-songwriter Meskerem Mees (20), begeleid door celliste Febe Lazou (19), wist de jury voor zich te winnen en ging met de hoofdprijs en bijbehorende 10.000 euro aan de haal.

Humo’s Rock Rally trok voor deze tweeëntwintigste editie meer dan achthonderdvijftig groepen aan. Aan de hand van hun demo’s koos de jury honderd deelnemers die zich vervolgens mochten bewijzen in de preselecties, waarna twintig bands het moesten uitvechten in de halve finales. Uiteindelijk stonden tijdens de finale op zondag 18 oktober nog tien deelnemers op het podium van de Ancienne Belgique in Brussel.

Publiekswinnaar Yokan

De band Yokan, in 2018 opgericht door Joran, Jasper, Lukas, Jonas en Tibor, droomde er al lang van om aan Humo’s Rock Rally deel te nemen. Onder het motto ‘een nee heb je, een ja kan je krijgen’, schreven de muzikanten zich in. En met succes: in de finale gingen ze met de publieksprijs aan de haal.

Voor de finale van 18 oktober had Yokan al heel wat optredens achter de rug. Ondanks de vele voorbereidingen en uitvoerige technische controles liep het tijdens de repetitie die dag toch niet van een leien dakje. ‘De druk was enorm groot. Het liep vol met keigoede muzikanten. Tijdens ons optreden konden we de zenuwen gelukkig goed genoeg verbergen’, lichten de bandleden toe.

Corona als domper op de feestvreugde

‘We zijn blij dat Humo’s Rock Rally nog is kunnen doorgaan, al was het heel jammer dat we niet voor een volle AB konden optreden’, legt Yokan uit. ‘Bovendien zouden we dit jaar een kleine tour in Vlaanderen doen, maar dat zal voor een andere keer zijn.’ Yokan is dan ook niet de enige Rock Rally-deelnemer wiens tour niet kon doorgaan. Ook voor de alternatieve garagerockband Kookaburra was dat het geval: ‘We proberen toch nog wat shows in België te regelen maar met de huidige maatregelen is dat nogal moeilijk’, verduidelijkt Mads D’Hulster van Kookaburra.

Kookaburra trekt zich niet te veel aan van de commentaren, ze blijven de muziek maken die ze zelf willen. © Alex Vanhee

De liedjes van de bands geselecteerd voor de preselecties kunnen geïnteresseerden beluisteren op de website van Humo’s Rock Rally, en ook de finale kan hier nog bekeken worden.

Tekst: Laura Poelmans, foto: © Alex Vanhee