10/10/2020

Nobelprijs Fysica voor onderzoekers zwarte gaten

Brit Roger Penrose en Duitser Reinhard Genzel en Amerikaan Andrea Ghez winnen dit jaar de Nobelprijs voor de Fysica voor hun baanbrekend onderzoek naar zwarte gaten. Ze krijgen elk een oorkonde, een gouden medaille en een geldprijs van ongeveer 1 miljoen euro.

De helft van de prijs gaat naar Penrose voor zijn mathematisch bewijs van zwarte gaten. Hij bewees dat in een universum waar de relativiteitstheorie geldt, de aanwezigheid van zwarte gaten onvermijdelijk is. De twee andere wetenschappers delen de helft van de prijs omdat zij als eersten indirect een zwart gat hebben gezien.

Vierde vrouw

Andrea Gehz is de vierde vrouw ooit die een nobelprijs voor fysica wint. Na Marie Curie, de winnares in 1903 en 1911, Maria Goeppert, in 1963 en Donna Strickland en 2016. Ze vertelde in haar speech dat ze hoopt dat deze prijs meer jongeren zal inspireren om fysica te kiezen als carrière.

 

Tekst: Nathalie Verleye, foto: Wikipedia (CC BY 4.0)