15/10/2020

Op kot tijdens corona: hoe doen wij én onze noorderburen het?

Op kot tijdens corona, het is niet makkelijk. Zowel voor Nederlandse als Belgische kotstudenten was het dit jaar een hele aanpassing. Die laatste groep studenten wordt aangeraden om in het weekend niet naar huis te gaan en in hun bubbel op kot te blijven zitten. Dat zijn de regels hier in België, maar hoe zit het dan in Nederland? ‘Naar mijn gevoel werd er in Nederland minder angst gezaaid’ zegt Nora Van der Schoor, studente International Journalism.

Nora vertelt ons dat ze in Antwerpen met 10 studenten in totaal op kot zit. Zelf merkt ze niet zoveel van corona. ‘De mensen die er meer rekening mee houden, trekken zich wat meer terug, de anderen gaan er wat losser mee om’ zegt Nora. Ook voor groepswerken is het vaak nodig om met elkaar af te spreken en elkaar dus op kot te zien. Op kot bij Nora worden de regels wel degelijk opgevolgd al zijn er enkele uitzonderingen.

Hoe zit het dan in Nederland? 

In Nederland zijn de maatregelen voor de kotstudenten iets minder strikt. Zij leven als een echt huishouden samen.
Zowel de Belgische als Nederlandse studenten zijn nu vaker op kot aanwezig door de online lessen. Waar het bij ons ten strengste wordt afgeraden mogen de Nederlandse studenten wél naar huis in het weekend. Wel zijn enkele steden zoals, Amsterdam, Rotterdam of Leiden nu no-go-steden. Naar deze steden mag je dus niet reizen tenzij het hoogstnodig is.

Wanneer we vragen of Nora een tweede lockdown in Nederland of België wil doorbrengen kiest ze toch voor Nederland. ‘Tijdens de vorige lockdown, waren de maatregelen in Nederland veel leefbaarder dan in België’ geeft ze ons nog mee.

Er zijn dus duidelijk wel enkele verschillen maar de voornaamste regels die zijn ook voor onze noorderburen hetzelfde.

Beluister het hele interview hieronder:

Tekst: Jana Van den Broeck, interview: Jana Van den Broeck, foto: © Nora Van der Schoor