31/10/2020

OPINIE: Waarom de Belgische voetbalcompetitie beter is dan de Nederlandse

Club Brugge won vorige week op bezoek bij de Russische kampioen Zenit en speelde woensdag op eigen veld gelijk tegen Lazio. De drie punten moesten voor Brugge zijn, maar ze miste de nodige efficiëntie. Dat een Belgische ploeg het goed doet in de Champions League, is geen toeval. De Belgische eerste klasse, de Jupiler Pro League, is in de laatste jaren enorm verbeterd. De Eredevisie, de Hollandse eerste klasse, daarentegen is naar mijn mening alleen maar slechter geworden. De Belgische competitie is al een paar jaar gewoonweg beter dan de Nederlandse competitie.

Nederland in Europa

De Nederlandse ploegen doen het eigenlijk niet zo goed in Europa. De beroemde Amsterdamse club Ajax is de enige ploeg die redelijk ver is geraakt in een Europees toernooi. De Europa League finale in 2016 en een halve finale twee jaar geleden in de Champions League. Vorig seizoen werd PSV derde in zijn Europa League groep terwijl Feyenoord vierde werd. Er is veel minder variatie in het Nederlands voetbal. Het is Ajax, Ajax en nog eens Ajax. Ajax is in de Benelux de beste ploeg, maar de andere Nederlandse ploegen doen het ondermaats.

Zwakkere ploegen

Het draait natuurlijk niet alleen maar rond de topploegen. In het algemeen zijn, volgens mij, ook de zwakkere ploegen in België beter dan de zwakkere ploegen in Nederland. Waasland-Beveren is helemaal niet zo goed, maar toch zie ik Beveren winnen van pakweg FC Emmen. Het voetbal in Nederland is technischer terwijl er in België veel meer wordt geknokt. Je hebt geen tijd om de bal rustig aan te nemen en rond te kijken terwijl dat in Nederland wel kan. In Nederland laten ze je veel meer voetballen terwijl dat bij ons niet het geval is. Er is vaak meer intensiteit in de Belgische competitie waardoor je ook fysiek in orde moet zijn. In elke voetbalcompetitie moet je fit zijn, maar in Nederland zie je veel minder duels en veel meer voetbal. Dat is mooi om te zien, maar veel heb je daar niet aan als je niet wint.

UEFA-coëfficiëten ranglijst

België staat momenteel achtste op de UEFA-coëfficënten ranglijst, één plaatsje voor Nederland.  Ook volgens die ranglijst is de Belgische competitie dus beter dan de Nederlandse. Deze ranglijst laat zien hoe goed ploegen uit een bepaald het land doen in de Champions League en in de Europa League. Zo een ranglijst zegt natuurlijk niet alles, maar het kan wel een indicatie zijn.

Cyriel Dessers

Je merkt het verschil tussen de lage landen ook wanneer je naar individuelen spelers gaat kijken. Cyriel Dessers, spits van KRC Genk, speelde vorig seizoen bij Heracles Almelo, een middenmoter in de Nederlandse competie. Hij scoorde maar liefst 15 keer in 26 matchen. Deze zomer betaalde Genk vier miljoen voor de Nigeriaanse international. Een succesverhaal is het voorlopig niet. Dessers scoorde twee keer, beide keren vanop de stip. Hij is ook geen vaste basisspeler. Dat wilt misschien nog iets zeggen over de Nederlandse competitie. Scoren in Nederland lijkt veel makkelijker te zijn dan in België. De laatste jaren heeft het Belgisch voetbal, het Nederlands voetbal voorbijgestoken. Al zullen de Nederlanders daar niet eens mee zijn.

Tekst: Strahinja Ristovic, foto: Royal Sporting Club Anderlecht (CC BY 2.0)