01/10/2020

Pikante foto Kylie Jenner overhaalt 48.000 Amerikanen om te stemmen

Hoe komt het dat je met een pikante foto zo veel mensen kan overtuigen om te gaan stemmen? Kylie Jenner, een Amerikaanse reality-ster, postte enkele dagen geleden een bikinifoto op Instagram gericht aan haar Amerikaanse volgers. Onderaan de foto vraagt zij wie zich al geregistreerd heeft om te gaan stemmen voor de komende presidentsverkiezingen op 3 november. Een link naar de registratiesite zorgde voor een behoorlijk aantal van 48.000 kliks. Kan dit ook in België?

https://www.instagram.com/p/CFscgtXnf6F/

Stemmen is niet verplicht in de VS, waardoor veel Amerikanen weinig interesse in de politiek hebben en zich niet registreren. Bij ons is dat, naast het feit dat wij verplicht moeten stemmen, niet zo heel anders. Uit een recent onderzoek van iVOX blijkt dat de Vlaamse jeugd niet veel interesse heeft in de politiek. Zo zou een op drie jongere niet weten op welke partij ze op dit moment zouden stemmen.

Zijn pikante foto’s de juiste manier om de Vlaamse jeugd te overhalen? We vroegen het aan enkele studenten aan de Thomas More Hogeschool te Mechelen. ‘Als ik op mijn Instagramfeed een bikinifoto zou zien gerelateerd aan politiek, zou ik eerst even kijken en gapen, maar meteen erna verder scrollen’, antwoordt Elise Ingels (22). ‘Misschien komt dat doordat wij op dit vlak beter geëduceerd zijn dan Amerikanen?’, vult Arnaud De Martelaere (21) aan. In Amerika hebben kiezers alvast de tijd om zich te registreren tot twee à drie weken voor de verkiezing. Afwachten of deze registraties een effect zullen hebben op de uitslag: Donald Trump of Joe Biden?

Tekst en foto: © Oa Vrebos