12/10/2020

Gravelkoning Nadal evenaart record Federer na winst op Roland Garros

Rafael Nadal heeft voor de 13e keer het prestigieuze tennistoernooi Roland Garros op zijn naam geschreven. De Spanjaard rekende makkelijk in drie sets af met  zijn Servische rivaal Novak Djokovic. In de finale werd het 6-0, 6-2 en 7-5. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Poolse 

Met Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, en recordhouder Rafael Nadal, de nummer twee, had het Franse publiek zijn gedroomde finale. Al snel werd duidelijk dat er geen maat stond op de Spanjaard. Djokovic moest de hele wedstrijd lijdzaam het spel ondergaan. De Serviër had geen enkel antwoord klaar op het agressieve, aanvallende spel van gravelspecialist Nadal. Na goed drie uur maakte Nadal er een einde aan met een ace. Voor de 34-jarige Spanjaard is het al de dertiende keer dat hij Roland Garros wint. Een absoluut record.

Evenaring van Federer

Met zijn dertiende overwinning op Roland Garros rondt Nadal de kaap van de twintig grand slams. Hij evenaart daarmee het record van zijn eeuwig rivaal Roger Federer. Beide grootheden hebben nu twintig grote toernooien achter hun naam staan. Novak Djokovic, die andere grootheid, heeft er zeventien. In een tweet feliciteerde de 39-jarige Federer Nadal al met zijn evenaring van het record.

Poolse Iga Świątek kroont zich tot winnares bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de overwinning in Parijs naar de 19-jarige Poolse Iga Świątek. In de finale rekende ze op haar beurt af met de Amerikaanse Sofia Kenin, winnares van de Australian Open, in twee sets: 6-4 en 6-1. Voor de Poolse is het de eerste grand slam-overwinning.

Tekst: Jens Jacobs, foto: Yann Caradec (CC BY-SA 2.0)