15/10/2020

Rode Kruis rekent nu meer dan ooit op bloeddonaties van studenten

De bloedinzamelactie Bloedserieus van het Rode Kruis-Vlaanderen is dinsdag 13 oktober van start gegaan in de verschillende studentensteden. Maar het aantal inschrijvingen voor donaties liggen dit jaar ontzettend laag.

Dagelijks rekent het Rode Kruis op zo’n 1.250 bloeddonaties, die nodig zijn om de bloedvoorraad in ziekenhuizen op peil te houden. De afgelopen weken liggen de opkomsten opmerkelijk lager dan normaal, vermoedelijk door de steeds stijgende coronacijfers. Rode Kruis-Vlaanderen startte op dinsdag 13 oktober met haar jaarlijkse inzamelactie Bloedserieus in de studentensteden Brussel, Antwerpen, Diepenbeek, Gent, Leuven en Kortrijk. Opvallend is dat de inschrijvingsaantallen voorlopig zeer laag liggen.

De inzamelingen dankzij de Bloedserieuscampagne zijn normaal goed voor zo’n 12.000 donaties, een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties die het Rode Kruis ontvangt op jaarbasis. Die zouden zeker nu een enorme boost kunnen geven aan de bloedvoorraad. Op dit moment werd amper een kwart van de beschikbare bedjes al ingevuld, daarom rekent Het Rode Kruis, nu meer dan ooit, op de komst van àlle studenten.

‘We proberen via zoveel mogelijk kanalen studenten te bereiken en hen te overtuigen een afspraak te maken voor een bloedinzamelmoment op hun campus’, zegt woordvoerster Ine Tassignon in De Morgen. Studenten die bloed willen doneren moeten zich vooraf online inschrijven en verplicht een mondmasker dragen, zodat alles zo coronaveilig mogelijk kan gebeuren.

Ben je ouder dan achttien, verkeer je in goede gezondheid en wil jij bovendien graag bloed komen geven? Dan kan je je inschrijven op www.bloedserieus.be en voor jezelf een passend tijdsstip uitkiezen. Twijfel je of je wel bloed mag of kan geven? Dan kan je hier een donorzelftest doen.

Waar kan je bloed geven? Hieronder vind je de data en locaties van de inzamelactie op jouw hogeschool of universiteit:

  • Kortrijk: Campus Kulak (19-20/10), Vives (21/10)
  • Gent: UGent (26-29/10)
  • Diepenbeek: UHasselt campus Diepenbeek (29-30/10)
  • Leuven: KULeuven (16-19/11)
  • Antwerpen: UAntwerpen (23-26/11)

Tekst: Valeriya Gornostayeva, foto: Bryan Jones (CC BY-NC-ND 2.0)