19/10/2020

Shippende fans zien overal romantiek

In elk fandom zijn er wel personages die volgens de fans duidelijke chemie hebben en die ze daarom graag als koppel zouden zien. Volgens de Amerikaanse psycholoog Jared DeFife is dit shippen van zowel fictieve personages als echte mensen volledig normaal.

Wanneer fans voor twee of meer personages in een film of serie willen dat ze een romantische relatie aangaan, is er sprake van shipping (afgeleid van het Engelse woord relationship red.). Het fenomeen ontstond in de jaren ’70 met de relatie tussen Kirk en Spock als eerste populaire ship binnen het Star Trek-fandom. Sinds de jaren ’70 is de populariteit van shipping alleen maar gegroeid, en heeft het een belangrijke rol gekregen binnen fandoms. Veel van de online gedeelde fanfictie en fanart is dan ook opgebouwd rond het koppel dat de maker ervan shipt.

Deze ships kunnen de officiële verhaallijn volgen of juist helemaal niet. Zo bestaat binnen het Harry Potter-fandom het ship Romione, voor Hermione en Ron, maar ook Drinny, voor Draco en Ginny. Voor shipping is bovendien geen combinatie uitgesloten: alles is mogelijk ongeacht gender, geaardheid of leeftijd. Dit zorgt soms voor ship wars wanneer de mogelijke relaties elkaar tegenspreken. Ook in het fandom van de populaire dramareeks The 100 van The CW, is dit het geval. Veel fans zijn voorstander van een relatie tussen twee van de hoofdpersonages: Bellamy en Clarke, ook wel Bellarke. De minstens even populaire tegenhanger hiervan is de relatie tussen Clarke en Lexa, of Clexa.

Fans kunnen deze uitgebreide waaier aan mogelijke ships op verschillende manieren benoemen. Een eerste optie is het versmelten van de namen van de personages zoals Romione. Bij andere manieren van naamgeven kan de naam van het ship zelf duidelijk maken of het gaat over een relatie tussen personages van hetzelfde gender met de slash-notatie Kirk/Spock en Clarke/Lexa. Relaties tussen personages van verschillende genders geven shippers weer als (Ron+Hermione), (Draco!Ginny) of (BellamyxClarke).

Waarom shippen we?

Kijkers en lezers leven zich vaak heel erg in in hun favoriete series, soms zelfs zo veel dat ze de gevoelens van de personages mee beleven, ook op romantisch vlak. In een interview met The Huffington Post geeft de Amerikaanse psycholoog Jared DeFife empathie als reden waarom fans zoveel belang hechten aan de ontwikkeling van romantische relaties tussen personages. We leven met hen mee, ervaren hun angst, verdriet en de romantische spanning die ze met andere personages hebben.

Van alle mogelijke ships, lijken vooral relaties waar de romantische spanning onopgelost blijft erg populair. Dit zijn onder andere vriendschappen tussen personages, of net haat-liefde relaties waar de fans een mogelijkheid tot romantiek in zien. DeFife linkt dit aan het Zeigarnik Effect, een fenomeen in de psychologie dat zegt dat we onafgemaakte dingen beter onthouden. Dat zou dus ook gelden voor romantische spanning: wanneer deze niet wordt opgelost, blijft ze in ons hoofd spelen. Een mogelijke manier voor fans om deze spanning toch wat los te laten ziet DeFife in Fanfictie.

Shipping in het echte leven

Vanuit een psychologisch standpunt vindt DeFife shipping helemaal normaal. Hij ziet het als uiting van het belang dat mensen hechten aan relaties tussen anderen. Shipping is dan ook niet beperkt tot fictieve personages. Velen hechten ook belang aan relaties tussen bekende mensen, denk bijvoorbeeld maar aan Brangelina. Volgens DeFife komt dit van hetzelfde instinct: net als het geval is bij personages in boeken en op televisie, krijgen we via korte fragmenten in de media ook een blik op het leven van bekende mensen. Het voelt alsof we hen persoonlijk kennen, we zijn betrokken in hun leven en shippen hun met mogelijke partners, meent DeFife.

https://www.instagram.com/p/B6DnffYJGN4/?igshid=152w53ze4ys1t&fbclid=IwAR1g5HAYRrs7vzJTrTK8TqTD1mtvHLc7bDoVTQQ6heA6HFeBe0ysLdAMvnA

Toen bleek dat acteurs Eliza Taylor en Bob Morley, Clarke en Bellamy in The 100, in het huwelijksbootje waren gestapt, ontstond naast het ship Bellarke ook Beliza. Zo vonden de Bellarkeshippers toch nog een uitlaat voor de onopgeloste romantische spanning, al was het niet in de serie maar in het leven van de acteurs zelf.

Tekst en foto: © Laura Poelmans