22/10/2020

Singles opgelet: 5 tips om je datingleven in stand te houden tijdens de coronacrisis

De lockdown en het beperkte sociale contact tijdens deze coronacrisis bracht enkele mensen dichter bij elkaar, de meeste koppeltjes nog dichter, maar dreef ook sommigen juist uit elkaar. Maar hoe zit dat nu met de singles onder ons? Tijdens de lockdown was daten zo goed als onmogelijk en keerden vele studenten zich naar online dating, meer bepaald naar de welbekende datingapp: Tinder. Terwijl we in de zomer wat meer van ons sociaal leven terugkregen, is de situatie nu helaas weer verergerd. Geen zorgen! Hieronder vindt je vijf tips om je datingleven nieuw leven in te blazen om als vrijgezel (of binnenkort misschien niet meer) deze barre tijden door te komen.

1. Online daten: wat je moet weten

Er bestaat een leven buiten Tinder. Ja ja, wie had dat gedacht? Want Tinder is heus niet de enige datingapp waar je terecht kan in je zoektocht naar de liefde. Heb je al eens gehoord van Once, Happn, Bumble of OKCupid? Of je nu op zoek bent naar matches die gemaakt zijn door een menselijke matchmaker, een connectie bij jouw in de buurt die je in real life misschien gemist hebt, wat meer diepgang of een plek waar vrouwen de eerste move moeten maken. Bij deze apps kan dat kan allemaal! Vanaf vandaag lanceerde ook Facebook Dating in ons land, een aparte applicatie binnen Facebook die nog een beduchte concurrent zou kunnen worden voor Tinder. Er zijn nog talrijke mogelijkheden dus. De-installeer de cliché-app Tinder en geef de andere apps eens een kans, want wie weet wordt je wel aangenaam verrast door een nieuw en fris gezicht?

2. Ogen zijn de spiegel van de ziel

Nu we tegenwoordig allemaal met een mondmasker moeten rondlopen, is het iets moeilijker om te flirten met die ene knappe jongen of dat knappe meisje op de trein of in de klas. Je kan namelijk je mooie glimlach niet tonen en je ouders zullen je wel vast geleerd hebben dat staren onbeleefd is. Laat die glimlach dus even achterwege en gebruik je paar prachtige ogen. Die spreken namelijk boekdelen. Oogcontact maken is de eerste stap bij het flirten en volgens Tyra Banks kan je gewoon ook ‘smizen’, glimlachen met je ogen dus. Steek er nog een flirterige knipoog tussen en je kan al praktisch nummers uitwisselen. Of op zijn minst een gesprekje aanknopen. You’re welcome 😉.

3. Slow dating

Naar de bevraging in de jongerenenquête van Humo, zou 74 procent van de jongeren niet meer hebben gedatet sinds het begin van de lockdown in maart. Terwijl dat sommige singles gretig op zoek zijn naar een lief in deze moeilijke tijden, willen anderen het toch liever voorzichtiger aanpakken. Zo gaat het bij slow daten om kwaliteit over kwantiteit. Bij slow daten wordt je ook niet continu vergeleken met anderen, wat je zelfvertrouwen zeker een boost kan geven. Wat bij Tinder dus wel zo het geval is, want je wordt er praktisch onderworpen aan een ‘vleeskeuring’. Wil je het dus rustiger en mindfuller aanpakken, dan is de app Once (zie tip nr. één) zeker iets voor jou. Daar krijg je volgens een slim algoritme maar één match per dag, die dankzij jouw voorkeuren en feedback enkel aan jouw wordt voorgesteld. Door de kleine aantal matches neem je ook meer tijd om zinvolle gesprekken te houden zonder de cliché openingszinnen. Wat ervoor zorgt dat je succesvollere dates krijgt, aangezien de kans op écht persoonlijk contact groter is als je met minder mensen praat. Zo zal je dus mogelijk ook sneller een ‘echte’ connectie maken waarbij je misschien mensen overweegt die niet meteen ‘jouw type’ zijn.

Het proberen waard? Je hebt niets te verliezen, toch?

4. Je wilt toch graag afspreken, wat nu?

Om met elkaar af te spreken in real life zou je best nog even wachten indien dat kan. De coronabesmettingen begeven zich namelijk weer in een sterk stijgende lijn. Maar er zijn dus veel leuke alternatieven. Je kan bijvoorbeeld een kaas-en wijnavondje via FaceTime of Skype organiseren, eventueel samen een virtuele tour door een museum volgen of samen online een spel spelen via bijv. Houseparty. Wil je toch liever in het echt afspreken? Dan kan je nog samen naar de film gaan, een bepaalde tentoonstelling gaan bezichtigen of juist een gezellige wandel-of fietstocht maken. Hier denk je toch best goed over na, aangezien je maar één ander sociaal contact mag hebben buiten je gezin. Ook als single, denk je best eerst aan jouw eigen veiligheid en gezondheid én vooral aan die van anderen. Ga je toch in real life op date, probeer dan zeker de afstand te bewaren en je gezond verstand te gebruiken.

5. Echt sociaal contact

Is heel dat onlinedating-gedoe niets voor jou? Ben je te verlegen of onzeker voor een webcam? Of ben je Tinder gewoon beu en verlang je naar echt sociaal contact?

Dan kan dat uiteraard nog wel, namelijk op de unief of hogeschool. Wel op een veilige afstand uiteraard. De verplichte social distancing en het verplicht dragen van een mondmasker kan een drempel zijn om een gesprek aan te knopen met iemand. Maar als er zich nu net een knappe jongen of meisje bevindt in jouw klas? Dan kan je daar gerust een tof gesprek mee aanknopen tussen de lessen door, en zelfs een beetje flirten. Vergeet hierbij ook zeker tip nummer twee niet ;). Ook al vraag je naar iets simpels zoals hoe dat het met die persoon gaat, dan zal die dat hoogstwaarschijnlijk wel appreciëren. Wie weet knopen jullie een boeiend gesprek aan en blijkt dat jullie meer met elkaar gemeen hebben dan je eerst had gedacht. Met al deze opgelegde limieten gedurende deze moeilijke tijd, gaan mensen de waarde van een echt gesprek meer waarderen. Dus zeker de moeite om te proberen! Misschien raken jullie eerst goed bevriend en gaan jullie vaak beginnen sturen. Waarna er mogelijk een vonk overslaat. Achteraf, als de situatie beter is, kunnen jullie nog altijd gezellig samen iets gaan drinken of uiteten.

Iets om naar uit te kijken, niet?

Tekst en foto: © Valeriya Gornostayeva