24/10/2020

Syrische documentaire ‘For Sama’: zelden zag het leven in oorlog er zo indringend uit

Op Filmfest Gent is de docu-film For Sama vertoond. In het stuk brengt de Syrische burgerjournaliste en filmmaakster Waad al-Kateab haar eigen leven in Aleppo in beeld. Ze draagt het werk op aan haar dochter Sama, die te midden van de oorlog het levenslicht zag.

Al-Kateab was achttien toen in Syrië in 2011 de protesten tegen het regime van president Assad begonnen. Aanvankelijk hoopte ze dat die verandering met zich mee zouden brengen, maar dat draaide anders uit: een bloedige oorlog waarin het Syrische regime het opneemt tegen het eigen volk, met als dieptepunt de belegering van Aleppo, een stad in het noordwesten van Syrië in 2016. De opstanden gaven de aanstoot om haar kleine videocamera erbij te nemen en het oorlogsgeweld van binnenuit in al zijn wreedheid vast te leggen.

Vijf jaar lang legde al-Kateab alles vast wat ze meemaakte. Terwijl de regeringstroepen haar stad bombardeerden, werd ze verliefd op een dokter. Toen het conflict afnam en het de goeie kant leek op te gaan, kregen ze een dochter, Sama. Zij was het resultaat van een periode getekend door hoop en optimisme. De film is opgesteld als een brief aan Sama waarmee al-Kateab haar dochter wil uitleggen wat er gebeurd is.

De docu-film werd in 2020 genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire en won onder andere de BAFTA voor beste documentaire (2020) en L’oeil d’or op het Cannes Film Festival (2019). Vanaf volgende week speelt For Sama in de Belgische zalen.

Tekst: Laurens Van Aert, foto: İHH İnsani Yardım via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)