13/10/2020

Lieven Boeve: ‘In principe keren we niet terug naar thuisonderwijs, want dat is niet voorzien in de draaiboeken’

De stijgende coronacijfers in België domineren het nieuws en toch moeten we de scholen openhouden. Daarvoor ijveren zowel viroloog Marc Van Ranst als Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Volgens Lieven Boeve was het onderwijs klaar om op een veilige manier op te starten begin september. Zelfs na de stijging in augustus. ‘Voor de vakantie hebben we met de minister van Onderwijs en de sociale partners enkele zaken overlegd, afspraken gemaakt en draaiboeken opgesteld’, zegt hij. ‘Toen in het midden van de vakantie de cijfers opnieuw stegen, vooral in de provincie Antwerpen, hield ik mijn hart vast of we wel in code geel zouden kunnen opstarten.

‘De scholen zijn niet de motor van de epidemie’ – Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Ook nu het aantal besmettingen stijgt, moeten we de scholen openhouden, vindt Boeve. ‘De scholen zijn niet de motor van de epidemie. Op scholen stellen we heel weinig besmettingen vast.’ Volgens hem heeft de heropstart van de scholen weinig impact op de cijfers. Hij roept op om vooral rondom de scholen waakzaam te zijn: ‘Ouders die hun kind komen afzetten aan de schoolpoort vragen we om een mondmasker te dragen. Hetzelfde geldt voor leerlingen die met de bus komen.’

In juni zag het ernaar uit dat de leerachterstand bij leerlingen relatief beperkt was. Intussen in gebleken dat de achterstand groter is dan aanvankelijk gedacht. ‘Vooral de kloof tussen de groep die mee is en de groep die een achterstand heeft, is groter geworden’, legt Boeve uit. ‘Leerkrachten staan nu voor de moeilijke taak om zowel de algemene achterstand weg te werken als de groep met een grotere achterstand bij te werken.’

Beluister hier een fragment uit het interview.

Geen terugkeer naar thuisonderwijs

Ondanks het feit dat de cijfers serieus stijgen, is de kans dat leerlingen binnenkort weer fulltime thuisonderwijs krijgen zeer klein. ‘In principe keren we niet terug naar fulltime thuisonderwijs want dat is niet voorzien in onze draaiboeken’, verklaart Boeve. ‘Stel dat we naar code orange of rood gaan, komt de tweede en derde graad van de secundair nog maar halftijds naar school. Maar zelfs daarover valt te discussiëren.’

‘Wij denken dat het beter is om leerlingen naar school te laten komen. In plaats van dat ze om de twee weken op een pleintje rondhangen en meer risico lopen. Zolang de situatie niet uit de hand loopt en er geen nieuwe lockdown komt, willen we zoveel mogelijk leerlingen naar school laten gaan.’

Tekst: Robbe De Leener, foto: ©Belga Photo – Dirk Waem