17/10/2020

Van Aert of van der Poel, wie wint morgen ‘Vlaanderens Mooiste’?

Nog een keer slapen en dan is het zover. De Ronde van Vlaanderen staat dan op het programma. Wielerkijkend Vlaanderen zet zich dan massaal voor de televisie om Vlaanderens Mooiste te bekijken. De koers bij uitstek die van doorsneerenners echte Flandriens maakt. De Ronde mag in tegenstelling tot die andere klassieker Parijs-Roubaix nog wel doorgaan, zij het zonder toeschouwers. Bij de vrouwen moet titelverdedigster Bastianelli verstek laten gaan.

Vorige week kwam het onheilspellende bericht dat de kasseiklassieker Parijs-Roubaix niet zal plaatsvinden dit jaar door de huidige coronacrisis waarin we ons bevinden. Even werd gevreesd dat ook de Ronde van Vlaanderen hetzelfde lot beschoren zou zijn. Maar dat bleek niet het geval. Het peloton zal zondag 18 oktober wel degelijk strijden om eeuwige roem.

Veiligheid staat voorop

Normaal is de Ronde een absolute toeristische trekpleister. Zowel de start in Antwerpen als de passages op de Muur van Geraardsbergen en de Paterberg zijn bekend om hun duizenden toeschouwers. Dat zal deze editie helemaal anders zijn. ‘Er rijdt een karavaan voor het peloton uit die ervoor gaat zorgen dat er geen samenscholing mogelijk is langs het parcours’, geeft Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, aan in het duidingsprogramma De Afspraak op Canvas. ‘Ik ben ervan overtuigd dat wij zondag een veilige koers kunnen organiseren. Maar blijf gewoon thuis, je ziet de koers nergens beter dan op televisie.’

Ook zal het parcours er lichtjes anders uitzien dan de voorbije jaren. Net zoals bij een aantal andere Vlaamse klassiekers zal ook de Ronde aan kilometers moeten inboeten. Dit jaar zullen de renners geen 270 maar 241 kilometers moeten afleggen. Het grootste slachtoffer van deze parcourswijziging is misschien wel de Muur van Geraardsbergen. De renners zullen deze iconische helling, waar in het verleden al vaker de beslissing viel, net als Tenbosse, niet passeren.

https://www.instagram.com/p/CGb2BQYAAB4/

Wout vs. Mathieu

Nu Parijs-Roubaix wegvalt, vermindert het aantal kansen voor de klassiek geschoolde renners. De Ronde is voor velen de laatste kans om dit seizoen nog te oogsten in een grote koers. Maar wie maakt er zondag nu kans op de overwinning?

Na Gent-Wevelgem staan de ogen vooral gericht op het duel tussen Wout van Aert (Jumbo-Visma) en de Nederlander Mathieu van der Poel (Giant-Alpecin). Beide heren reden mekaar de vernieling in in Wevelgem waardoor geen van beiden de overwinning kon pakken. Herhaalt datzelfde scenario zich zondag weer? De kans zit er zomaar in.

Andere renners die misschien wel kunnen profiteren van die tweestrijd zijn de Deense ex-wereldkampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en de Italiaan Alberto Bettiol (EF Cycling), de winnaar van vorig jaar. Langs Belgische zijde is het hopen dat Oliver Naesen (AG2R) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) een superdag hebben.

Geen titelverdedigster Bastianelli bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen wordt er zondag 18 oktober gekoerst. De Italiaanse titelverdedigster Marta Bastianelli zal je niet terugvinden tussen de rensters. De winnares van vorig jaar moet verstek laten gaan wegens enkele besmettingen in haar team. Bastianelli won vorig jaar na een sprint met de Nederlandse Annemiek van Vleuten en de Deense Cecilie Uttrup Ludwig.

https://www.instagram.com/p/CGMa7_bhVyS/

Waar te bekijken

 Je kan de Ronde van Vlaanderen zondag live volgen op één of Sporza vanaf 9u. Om 10u starten de mannen. De vrouwen beginnen er net als in Gent-Wevelgem later aan dan de mannen. Het startschot wordt daar gegeven om 13u45.

 

Tekst en foto: © Jens Jacobs