30/10/2020

Voelen Erasmus- en uitwisselingsstudenten zich eenzaam door corona?

Eenzaamheid is een grote boosdoener in coronatijden. Naast de oudere generatie ervaren ook jongeren dit. Plannen zoals naar het buitenland trekken vallen plots in het water. Studenten die op Erasmus of uitwisseling gaan krijgen echter nog de kans. Hoe ervaren uitwisselingsstudenten die eenzaamheid? 21bis praatte met twee Erasmusstudenten en twee uitwisselingsstudenten.

‘Voor corona zeiden docenten nadrukkelijk dat je over een geslaagde uitwisseling kan spreken als je voldoende contacten maakt’, vertelt Leen Van Laere (21). Leen vertrok in februari voor een halfjaar op uitwisseling naar Zuid-Korea. ‘Ik kwam aan toen corona hier op het hoogtepunt zat, wat niets voorstelt tegenover het hoogtepunt in België. Anyways, hierdoor konden bijvoorbeeld buitenschoolse activiteiten niet doorgaan. Studenten die in een vorige periode op uitwisseling gingen naar Zuid-Korea vertellen dat juist die activiteiten bij hen het verschil maakten om Koreaans te leren en om vrienden te maken’, aldus Leen. ‘Ik heb alleen maar onlinelessen gehad. We werden daar in groepen verdeeld om Koreaans te oefenen. In zo’n chatgroep leerde je dan mensen kennen. Als je een introvert persoon bent, geloof ik dat je plan trekken moeilijk is’, zegt Leen.

‘In zo’n chatgroep leerde je dan mensen kennen. Als je een introvert persoon bent, geloof ik dat je plan trekken moeilijk is.’

Foto: © Leen Van Laere

Uit of in je kot?

Ook in Slovenië worden Erasmusstudenten via een onlineapplicatie met elkaar in contact gebracht. ‘Erasmusstudenten in Ljubljana zijn niet bang om uit hun kot te komen’, zegt Marthe Vantyghem (20). Zij vertrok in september op Erasmus naar Slovenië. ‘Als je thuisblijft of in quarantaine zit door corona zal je gemoedsrust sneller beïnvloed worden. In een Whatsappgroep spreek ik af met andere Erasmusstudenten om samen activiteiten te doen zoals een wandeling in de Sloveense natuur. Erasmus blijft voor mij nog altijd een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je moet wel moeite doen om met mensen die je niet kent af te spreken. Zo moet je een beetje je grenzen durven te verleggen zonder al te veel na te denken’, beweert Marthe.

Foto: © Marthe Vantyghem

Student dorms versus alleen op kot

Lise De Coster (23) had niet de indruk dat Berlijners eenzamer waren tijdens corona: ‘Ik verbleef in een student dorm, een gebouwencomplex waar allemaal Erasmus- en uitwisselingsstudenten wonen. Hier is het niet moeilijk om sociale contacten te maken.’ Lise zat op Erasmus in Duitsland van september 2019 tot februari 2020 en ging er in juni opnieuw op bezoek bij vrienden nadat in België de lockdown stopte en de grenzen opnieuw opengingen. ‘Tijdens mijn tweede bezoek in juni was hier niets veranderd, maar de regels waren toen uiteraard al wat versoepeld. Ik ben er zeker van dat als je op Erasmus gaat en niet in een student dorm verblijft, je jezelf al snel alleen zou voelen’, vult Lise aan.

‘Ik verbleef toen in een student dorm, een gebouwencomplex waar allemaal Erasmus- en uitwisselingsstudenten wonen. Hier is het niet moeilijk om sociale contacten te maken.’

Foto: © Lise De Coster

Minder sociale contacten

Andre Carvalho (24) komt van Brazilië en doet zijn master Business Economics aan UAntwerpen: ‘Alle coronamaatregelen, van maskers dragen tot een maximaal aantal mensen die je thuis mag ontvangen, maken het erg moeilijk om sociaal contact te onderhouden. Ik vind dat erg belangrijk bij dit soort ervaringen, omdat je hier maar voor een korte periode zit en veel moet studeren.’ De Universiteit van Antwerpen heeft dit jaar extra moeite gedaan voor internationale studenten door ontmoetingen op een veilige manier te organiseren. ‘Daarom kan niet zeggen dat ik me altijd eenzaam voel. Toch denk ik dat zonder corona alles vlotter en vooral intiemer zou verlopen bij ontmoetingen, wat ik nu erg mis.’

‘Toch denk ik dat zonder corona alles vlotter en vooral intiemer zou verlopen bij ontmoetingen, wat ik nu erg mis.’

Een warme oproep

‘Eenzaamheid, dus je eenzaam voelen, is vaak gelinkt aan fysieke afwezigheid van anderen rondom je. Dat verschilt dus wanneer je in een studentencomplex zit of ergens anders alleen. Uiteraard kan je je ook eenzaam voelen als je omringd bent door anderen en omgekeerd.’ Laurens Wynen (28) werkt bij studentenvoorzieningen Mechelen en vertelt dat precorona-eenzaamheid van tijd tot tijd een thema was bij uitwisselingsstudenten. Nu, tijdens corona, hoort hij het vaker. ‘Niet alle internationale studenten durven contact met ons op te nemen. Daarom wil ik uit naam van studentenvoorzieningen Mechelen een warme oproep doen naar alle studenten die struikelen met dit probleem’, zegt Laurens. Je kan een afspraak maken met studentenvoorzieningen op de campus, bellen naar 015 36 91 40 of mailen naar stuvo.mechelen@thomasmore.be.

Tekst: Oa Vrebos, foto: © Marthe Vantyghem