08/10/2020

Woordfestival Memento echoot over het najaar in Kortrijk

Een half jaar later dan gepland kan het literaire festival Memento in Kortrijk toch doorgaan. De workshops, auteurslezingen en exposities die in maart 2020 hadden moeten plaatsvinden, zijn ingewisseld voor kleinschalige en coronaproof evenementen in de maanden oktober en november van hetzelfde jaar.  

Op vrijdag 9 oktober gaat Memento van start met Het Groot Dictee heruitgevonden, in samenwerking met bibliotheek Kortrijk. Dit gratis evenement wordt gelivestreamd zodat je ook van thuis uit kan meeschrijven. Wie liever zelf geen pen in de hand neemt, kan op zaterdag 10 oktober terecht in boekenhuis Theoria voor auteurslezingen van onder meer Christophe Vekeman, Peter Verhelst en Siel Verhanneman.

Een van de auteurs is ook Anneleen Van Offel (28), die tevens het festival cureert. Als Letterzetter van Kortrijk, een alternatieve invulling van het stadsdichterschap, begeleidt ze jonge kunstenaars uit de regio en biedt hen een plaats op het podium. Van Offel koos Echo als thema voor Memento 2020. Onder dezelfde titel verscheen naar aanleiding van Memento een boek met teksten van jong Kortrijks talent. Van Offel liet op haar Facebookpagina weten alvast ‘heel blij’ te zijn: ‘Het wordt een warme herfst.’

Het programma gaat verder op 20 oktober met een literaire avond in de schouwburg van Kortrijk. Exact een maand later kan je op 20 oktober de bekroonde documentaire A land without borders bekijken. Reportagemaker en auteur Nir Baram gaat achteraf live vanuit zijn thuisland Israël in gesprek met Midden-Oostenexperte Brigitte Herremans.

Voor wie er liever zelf op uit trekt, is de expo Weerklank 21.03 tot donderdag 17 december te vinden in de bibliotheek van Kortrijk. Kunstenaars Bram Terryn en Thomas Jacques deconstrueerden hun oorspronkelijk project Installatieportret #01 Pol. tot een echo van wat het had moeten zijn in maart. Vanaf 20 november is de expo gratis te bezoeken.

Tickets voor de verschillende evenementen zijn te verkrijgen via www.mementowoordfestival.be

Tekst: Sien Demuynck, foto: © Lise D’heedene voor Memento