09/11/2020

4.300 NMBS-werknemers in blauw jasje gestoken

NMBS-personeel is vanaf 9 november te herkennen aan haar blauwe uniform. Het NMBS-blauw vervangt het tienjarige grijs-oranje. Het gaat om een nieuwe identiteit. Het Oost-Vlaamse modehuis Xandres kreeg de eer om de nieuwe outfits te ontwerpen.

Xandres werd verkozen na een openbare aanbesteding. Dat wil zeggen dat NMBS uitkwam met een aantal eisen waaraan de fabrikant moest voldoen. De kwaliteit, het design, de functionaliteit en de herkenbaarheid zijn voor NMBS heel belangrijk. Een aantal bedrijven stelden een ontwerp voor. In dit geval kwam Xandres met het mooiste bod.

Proefperiode

In november 2019 kregen een dertigtal werknemers de kans om het eerste ontwerp uit te testen. Het modehuis kreeg hierop feedback en deed aanpassingen zoals grotere broek- en jaszakken. Ook het hoedje en de kepie werden aangepast. Zowel de personeelsleden als de reizigers werd gevraagd om hun mening.

Herkenbaarheid

Het blauw komt terug in de uniformen voor de treinbegeleiders, de onderstationschefs en de loketbedienden. De keuze voor het blauw is logisch. Het oogt nieuw en verfrissend maar komt ook al terug in het logo van de NMBS op de website en op de nieuwere abonnementen.

Het uniform bestaat in verschillende versies. Personeelsleden kunnen kiezen tussen zomer- en winterkledij. Vrouwen kunnen, naast een broek of een rok, ook kiezen voor een jurk. Wegens de huidige omstandigheden is er een aangepast NMBS-mondmasker.

‘NMBS-blauw staat centraal in de nieuwe visuele identiteit’

Doorheen de jaren

Het nieuwe uniform is geen vreemde keuze. De laatste jaren is er geleidelijk aan veel veranderd. Zo ging het van de aanpassing van de website tot nieuwe ticketautomaten en abonnementen. Nu is het de beurt aan de uniformen. ‘NMBS-blauw staat centraal in de nieuwe visuele identiteit’, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van NMBS.

Duurzaamheid

NMBS legt strikte voorwaarden op aan de fabrikant, en dat zowel voor de keuze en de kwaliteit van de materialen als voor de arbeidsvoorwaarden. Kledingstukken die niet langer worden gedragen zullen door het modehuis worden gerecycleerd tot isolatiemateriaal of andere duurzame oplossingen. Ook de oude uniformen worden gerecycleerd.

 

Als je binnenkort de trein neemt, herken je de conducteur aan de nieuwe blauwe outfit.

 

Tekst: Sarah Buyle, foto’s: © NMBS