19/11/2020

België plaatst zich voor finaleronde Nations League, blunder Courtois doet monden openvallen

De Rode Duivels hebben zich geplaatst voor de final four van de Nations League. Ze deden ze wat ze moesten doen en versloegen Denemarken met 4-2. Door de zege stelden de Duivels de eindzege in hun poule veilig en dringen ze door tot de finaleronde van de Nations League. Opvallend wedstrijdfeit was de blunder van Thibaut Courtois, waar hij nog lang aan herinnerd zal worden.

Vorige week verscheen er op 21bis al een opiniestuk over de Nations League. Maar wat is dat nu weer juist, die Nations League? We zetten de belangrijkste feiten nog eens even op een rijtje. Het is een Europees voetbaltoernooi waarbij internationale  mannenteams die deel uitmaken van de UEFA (de vertegenwoordiger van de nationale Europese voetbalbonden) het in hun eigen nationale stadion tegen elkaar opnemen. Het wordt om de twee jaar gespeeld. De eerste editie vond plaats in het seizoen 2018 – 2019 en werd gewonnen door Portugal.

Hoge inzet

 De UEFA telt vijfenvijftig lidstaten die voor de Nations League in vier verschillende divisies worden opgedeeld. Deze worden op hun beurt dan weer opgedeeld in groepen van drie of vier teams. Divisie A, waarin de Rode Duivels zich bevinden, bestaat uit de 16 landen met de hoogste UEFA-landcoëfficient, een hulpmiddel waarop de UEFA zich beroept om landen op sterkte te rangschikken. De vier groepswinnaars van divisie A spelen om de twee jaar voor de eindzege in wat de final four of finaleronde genoemd wordt.

Aan de eidzege van het toernooi zijn ook heel wat prijzen verbonden, zowel economisch als sportief. Over de prijzenpot is er vooralsnog geen duidelijkheid, al gaan er geruchten dat het over een totale som van zeven tot elf miljoen euro gaat. Wat het sportieve betreft, zal eindwinst in de Nations League de Rode Duivels zeker geen windeieren leggen. Mits kwalificatie voor de finaleronde, zou België minder wedstrijden in de WK-voorronde moeten afwerken en zouden ze terecht komen in een groep van vijf landen in plaats van zes. Mocht België in de aanlop naar het volgende wereldkampioenschap zijn poule niet winnen, dan is het dankzij de kwalificatie voor de finaleronde van de Nations League alsnog verzekerd van een ticket voor de barrages en zou het zich alsnog kunnen plaatsen.

Relatief vlotte zege

De Duivels hadden er dus alle baat bij zich te kwalificeren voor de finaleronde, die volgend jaar in oktober wordt gespeeld. Vooraf leidde België de groep met 12 punten, maar kon het nog bijgehaald worden door de Denen. De Rode Duivels hadden wel genoeg aan een punt om zich te verzekeren van de eindzege in hun groep.

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de Duivels. Youri Thielemans opende na drie minuten de score met een knap afstandschot. Iets meer dan een kwartier later bracht Wind Denemarken met een kopbal langszij. De Denen kwamen beter in de wedstrijd en België creëerde nog maar weinig kansen. Ook na de rust bleef het zoeken voor de Duivels, en was het wachten tot minuut 56. Kevin De Bruyne stuurde Romelu Lukaku goed weg en hij zette via de Deense doelman Schmeichel de 2-1 op het bord.

Een kwartier later kreeg Thorgan Hazard de bal aan de rechterkant. Hij schilderde de bal perfect op het hoofd van Lukaku, die de bal staalhard binnenkopte. 3-1 voor de Belgen en boeken dicht voor de Denen. Althans, dat is wat iedereen dacht, tot Thibaut Courtois het terug spannend maakte. Chadli speelde de bal terug op het betrouwbare sluitstuk van de Duivels, maar die liet de bal knullig onder zijn voet rollen. 3-2, een onverhoopt spannend slot kondigde zich aan, tot Kevin De Bruyne vijf minuten voor tijd alle twijfel wegnam en de eindstand vastlegde met een gekruist schot: 4-2.

Blunder Courtois

Het meest opvallende beeld van de wedstrijd was de blunder van Thibaut Courtois. Zijn foutje kostte de Duivels uiteindelijk geen punten, maar zorgde wel even voor een spannend slot. Beelden van een blunderende doelman gaan al snel de wereld rond, en dat is zeker voor iemand met een status als Courtois niet anders.

Courtois gaat zelden in de fout. Maar een blunderende doelman is vaak het gemakkelijke mikpunt van spot. Niemand twijfelt aan de capaciteiten van Courtois, en ook de 21bis sportredactie relativeert de blunder van onze nummer één. Toch tonen we je graag deze video met vijf flaters van Courtois om aan te tonen dat zelfs de besten fouten maken.

 

Tekst: Laurens Van Aert, foto: Антон Зайцев (CC BY 3.0)