19/11/2020

‘Cadeaus voor iedereen’ zamelt speelgoed in, ook tijdens de lockdown

De lockdown legt voor velen het leven stil, maar de wereld draait door. De feestdagen komen eraan en voor vele gezinnen is dit financieel een moeilijke periode. Niet iedereen heeft de middelen om hun kinderen een cadeau te schenken. Dat vinden Annelies Vandepaer (46) en Derre Evers (18) maar niets. Ze startten ‘Cadeaus  voor iedereen’ op, een actie voor De Warmste Week waarmee ze speelgoed inzamelen voor kansarme gezinnen. ‘Het viel ons op hoe goed iedereen de maatregelen respecteerde.’

Ze kwamen op het idee toen ze beelden zagen van lange rijen ouders en grootouders die vlak voor de tweede lockdown nog kerstinkopen gingen doen. Maar nu de winkels allemaal gesloten zijn, is online winkelen de oplossing, maar dat geldt niet voor iedereen. ‘Niet iedereen heeft de middelen, de financiële middelen of zelfs materieel, zoals een computer’, aldus Annelies. Een bijkomend probleem is dat ook de kringloopwinkels sloten. Er waren geen tweedehandsbeurzen meer, geen rommelmarkten en dus geen mogelijkheden om de kosten van de feestdagen te drukken.

Huis van het Kind

Net zoals bij vele andere zaken was de pandemie hier een struikelblok: ‘We zijn erg impulsief gestart. We hebben eerst het initiatief op poten gezet en gingen dan pas kijken naar hoe we het zouden aanpakken’, aldus Annelies.

Na enkele tegenslagen kwamen ze terecht bij Huis van het Kind in Westerlo. Zij hadden hun ruilwinkel moeten sluiten omwille van de nieuwe verstrengde maatregelen. ‘Na overleg met het gemeentebestuur konden we op veel enthousiasme rekenen en dus mochten we het speelgoed daarheen brengen’, aldus Annelies. ‘Zij plaatsen het dan in hun ruilwinkel en werken met tijdsloten. Elk gezin krijgt twintig minuten de tijd om iets uit te kiezen, gratis natuurlijk.’

Respect voor de maatregelen

De huidige situatie schrikt niet af, volgens Annelies lijken de mensen zelfs veel vrijgeviger. ‘We krijgen veel positieve reacties op het initiatief. Sommige mensen worden zelfs emotioneel als ze het speelgoed komen afgeven’, zegt Annelies. ‘Daarom vind ik het belangrijk om zo veel mogelijk foto’s te delen op onze facebookpagina. Zo zien ze ook echt waar het speelgoed naartoe gaat.

Ook wanneer het speelgoed gebracht werd, werden de coronamaatregelen goed gerespecteerd. ‘Het viel ons op hoe goed iedereen de maatregelen respecteerde’, aldus Annelies. ‘Niemand vroeg of we konden helpen het speelgoed uit te laden en iedereen droeg een mondmasker.’ Het speelgoed werd zonder contact in ontvangst genomen. ‘Wij stonden in een andere ruimte terwijl de mensen speelgoed op de tafel plaatsten. Er was ook ontsmettingsalcohol aanwezig.’

Ondanks de lockdown en al haar maatregelen is er nog steeds plaats voor liefdadigheid en solidariteit.

Tekst: Yoni Delplanque, foto: freestocks.org via Pexels