30/11/2020

Cyber Monday, de kleine broer van Black Friday

Onder druk van de Amerikaanse shopping cultuur zijn we in België al erg vertrouwd geraakt met Black Friday en al de koopjes die dan in de winkels te vinden zijn. Een nieuwere traditie is die van Cyber Monday, waarbij de online winkels en digitale verkopers fikse kortingen geven.

Black Friday, dat tegenwoordig vaak verlengd wordt naar Black Friday Weekend, is de dag na het Amerikaanse Thanksgiving. Dit is een van de belangrijkste feestdagen in de VS, waarbij men met de hele familie samenkomt en dineert. De dag na Thanksgiving nemen mensen vaak een vakantiedag en maken hiervan gebruik om te gaan shoppen.

Online solden
Bij ons vieren we geen Thanksgiving, maar veel bedrijven maken gretig gebruik van Black Friday om het begin van de kerstsolden in te luiden. Sinds 2015 hebben enkele slimme marketingjongens een tegenhanger voor de online winkels uitgevonden. Cyber Monday, waarbij al je digitale aankopen een korting krijgen.

Als je van IT en technologie houdt is Cyber Monday het moment om je slag te slaan.
Elke jaar zijn er gigantische kortingen op videogames op Steam, het grootste online platform voor games, soms met korting tot wel 90% op allerlei videogames.

Zowel Steam (boven) als Bol.com (onder) doen mee aan Cyber Monday.

Op Bol.com zijn er ook een heleboel techsnufjes te vinden tegen verminderde prijzen. Soms met spectaculaire kortingen, zoals 10.000 euro korting op een 8k televisie. Je moet er wel altijd 9999 euro voor betalen, dus echt goedkoop is hij nog steeds niet.

Het blijft wat oppassen tijdens de Black Friday- en Cyber Monday-koopjes. Het trucje om eerst je prijs te verhogen en daarna een grotere korting te geven wordt overal gebruikt. De enige manier om dit na te kijken is om de prijsgeschiedenis van een product op te vragen. Gelukkig zijn er veel techwebsites die zo een functie hebben, zoals deze van Tweakers.net of CamelCamelCamel.

Tekst: Jeffrey Meskens, foto: djLicious via Flickr.com.