25/11/2020

De ideale lockdownuitstap: ‘Plasma doneren is altijd noodzakelijk en levensreddend’

Ben je het wandelen in de buurt even beu? Dan kan je misschien een uitstapje maken naar het donorcentrum. Donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen zijn en blijven open tijdens de lockdown. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe bloed- en plasmadonoren.  Even de deur uit en meteen een goede daad verrichten? Zo krijg je terug wat goede karmapunten. 

Even buitenkomen en een goede daad verrichten in lockdown? Dat kan gewoon door bloed, plasma of misschien zelfs bloedplaatjes te doneren. In de eerste lockdown liet Rode Kruis-Vlaanderen uitdrukkelijk weten dat donorcentra open zijn en ook open blijven. Dat is nu opnieuw het geval, zelfs de mobiele bloedinzamelingen in je dorp of gemeente gaan gewoon door. Je moet wel even reserveren om grote druktes te vermijden. ‘Het aantal bloeddonoren durft nogal te schommelen, het is altijd evenwicht zoeken tussen vraag een aanbod naar donaties’, zegt Nena Testelmans, woordvoerster bij Rode Kruis-Vlaanderen.

‘Het aantal bloeddonoren durft nogal te schommelen, het is altijd evenwicht zoeken tussen vraag een aanbod naar donaties’
– Nena Testelmans, woordvoerster Rode Kruis-Vlaanderen

Oproep naar mannen genezen van COVID-19

In april en in oktober deed Rode Kruis-Vlaanderen een speciale oproep naar mannen die genezen zijn van COVID-19 om plasma te komen doneren. Die oproep is voor onderzoek naar de behandeling van COVID-19 en welke invloed antistofrijk plasma heeft op het genezingsproces. De oproep in april leverde zo’n 600 antistofrijke plasmadonaties op die bruikbaar zijn voor de twee nationale studies. Na de recentste oproep hebben opnieuw een groot aantal kandidaten zich geregistreerd. Momenteel wordt volop onderzocht of ze voldoende antistoffen in hun lichaam hebben om plasmadonor te zijn.

Waarom enkel mannen?

Plasma afkomstig van vrouwen kan niet worden opgenomen in de studies omdat er een risico is op ongewenste immuunreacties bij de ontvanger. Dit komt door antistoffen die voorkomen bij vrouwen die, al dan niet bewust, zwanger waren. “Dat wil niet zeggen dat we geen vrouwelijke donoren willen, vrouwen blijven welkom voor reguliere plasmadonaties die altijd noodzakelijk en levensreddend zijn’, benadrukt Testelmans.

Wil je graag doneren? Dan kan je via het donorportaal een afspraak maken in jouw dichtsbijzijnde donorcentrum. Bloed doneren mag iedere drie maanden en dat maximaal vier keer per jaar. Plasma doneren mag zelfs iedere twee weken voor wie regelmatig terug wil komen.

Tekst: Sam Bedert, foto: ©Rode Kruis-Vlaanderen