19/11/2020

En de Belgische Oscar-inzending voor 2021 is …

Filles de joie is de Belgische inzending voor de 93ste editie van de Oscars, dat maakte Wallonie Bruxelles Images vorige week bekend. De Franstalige dramafilm zal ons land vertegenwoordigen in de categorie van beste internationale langspeelfilm.

De openingsscène van de film laat je meteen met vragen zitten: drie vrouwen begraven een lijk in de stortende regen. Axelle, Dominique en Cosco zijn meisjes van plezier. Elke dag steken ze de Franse grens over om de kost te gaan verdienen in een Belgisch bordeel. Het perspectief wisselt doorheen de film tussen de drie vrouwelijke hoofdrolspeelsters, wat het thema van vrouwelijke solidariteit onderstreept.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anne Paulicevich (@annepaulicevich)

 

Dit is de eerste samenwerking voor regisseurs Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich. Voor Fonetyne is dit zijn zesde langspeelfilm. Paulicevich leefde negen maanden lang in het grensbordeel voordat ze het scenario voor Filles de joie schreef. Sara Forestier (The Names of Love), Noémie Lvovsky (Camille Redouble) en Annabelle Lengronne (La fine équipe) vertolken de hoofdrollen in deze drama.

 

Een nationale jury, bestaande uit zowel Vlaamse als Waalse panelleden, selecteerde de Belgische Oscar-inzending. Opmerkelijk is dat toen de film uitkwam op 12 februari, hij in geen enkele Vlaamse cinemazaal te zien was. Op 15 maart 2021 zal beslist worden of Working Girls, de internationale titel voor Filles de joie, de shortlist haalt voor ‘Beste Buitenlandse Film’. De 93ste editie van de Academy Awards zal plaatsvinden op 25 april 2021 in Los Angeles.

De film is te zien op Proximus, Google Play, iTunes, Amazon en op cinemabijjethuis.be.

 

Tekst: Esther Marneffe, foto: Alan Light (CC BY 2.0)