16/11/2020

‘Equal opportunity in academia’: slechts 3 op de 10 professoren aan KU Leuven is vrouw

De organisaties Undivided for KU Leuven en Lean In Leuven Law organiseren op maandag 16 november Equal opportunity in academia, een online panelgesprek over het genderbeleid aan Belgische universiteiten. ‘Het huidige genderbeleid houdt geen rekening met het feit dat het meer dan één glazen plafond moet doorbreken’, legt Nozizwe Dube (25), masterstudente Rechten en coördinator van UNDIVIDED for KU Leuven uit. Samen met onder andere Marie Spinoy (26), doctoraatstudente Rechten en co-voorzitter bij Lean In Leuven Law, maakt ze deel uit van de organisatie van het evenement.

UNDIVIDED for KU Leuven is een diversiteitsplatform opgericht in 2018, dat ijvert voor meer diversiteit aan de KU Leuven. Het bestaat niet enkel voor studenten, maar ook voor personeel. UNDIVIDED zet zich onder andere in voor de representatie van leden van de LGBTQ+-gemeenschap en de dekolonisatie van het onderwijs aan de universiteit. Lean In Leuven Law werd opgericht in 2017 en ‘is een discussieplatform binnen de Faculteit Rechtsgeleerdheid, gericht op gender issues’, legt Marie Spinoy uit. Het organiseert voornamelijk activiteiten als lezingen, filmscreenings of discussieavonden rond dit thema. ‘Ook komt er in februari een evenement aan dat 100 jaar vrouwelijke studenten aan de KU Leuven viert.’

Equal opportunity in academia
‘Tijdens het evenement willen we het hebben over genderbeleid aan universiteiten in het algemeen, niet enkel over de KU Leuven of aan bepaalde Faculteiten’, legt Nozizwe Dube van UNDIVIDED for KU Leuven uit. ‘Een studie van het genderbeleid van de KU Leuven toonde aan dat maar drie op de tien professoren vrouwen zijn. Dat is zeker al een vooruitgang, maar het kan natuurlijk nog beter. Het diversiteitsbeleid houdt vandaag enkel rekening met de discriminatie van vrouwen om het “vrouw”-zijn. Zo laat het eigenlijk nog een grote groep achterwege.’

‘Dat kleine aandeel vrouwelijke professoren behoort vaak nog tot de witte middenklasse’, gaat Nozizwe verder. ‘In deze groep is meer diversiteit nodig: ook zwarte vrouwen of vrouwen met een beperking moeten aan bod kunnen komen. Zij moeten tegen meerdere glazen plafonds vechten, maar dat wordt soms vergeten.’

Het panelgesprek vindt plaats in het Engels: ‘Een van de aanwezigen werkt aan de universiteit van Oxford en is afkomstig uit Zuid-Afrika’, verheldert Nozizwe. ‘Bij UNDIVIDED zijn ook veel internationale studenten aangesloten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de discussie in het Engels te houden.’

Equal opportunity in academia begint maandagavond 16 november om 18 uur. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via het facebookevenement.

Tekst: Laura Poelmans, foto: Sebastiaan ter Burg (CC BY 2.0)