17/11/2020

Harry Styles eerste mannelijk covermodel op Amerikaanse Vogue

Britse zanger Harry Styles schrijft geschiedenis met de decembercover van de Amerikaanse Vogue. Naast het feit dat hij het eerste mannelijke covermodel was, poseert hij in een lange, kanten Gucci-jurk. Vogue verlegt haar grenzen.

Het magazine bestaat al 128 jaar, dit is de eerste keer dat er een man alleen op de cover staat. Meestal poseert er een vrouw of een groepje modellen voor de cover.

Sinds de leden van de bekende boysband One Direction elk hun eigen weg gingen, experimenteert Styles met zijn identiteit. De laatste jaren toont hij met veel zelfzekerheid zijn vrouwelijke kant. Grenzen tussen vrouwelijke en mannelijke kledij vervagen. 

Zo droeg hij in 2019 een doorschijnende, zwarte bloes met een grote strik naar het Met Gala. In datzelfde jaar was hij ook presentator bij Saturday Night Live, hij koos toen voor een roze balletpakje met bijpassende tutu. Styles is van mening dat er geen gender staat op kledij. 

De Britse zanger haalt mode-inspiratie bij zijn jeugdidolen: David Bowie, Elton John, Freddie Mercury en Elvis Presley. Al deze zangers bouwden hun identiteit rond  hun excentrieke outfits. 

De cover ontstond een heftige discussie op sociale media. Styles kreeg kritiek op zijn androgyne look, blijkbaar denken nog veel mensen in hokjes. 

Er waren ook veel positieve reacties:

Tekst en foto: © Amber Lacasse