09/11/2020

Iserbyt wint onthoofd EK veldrijden

In het Nederlandse Rosmalen heeft onze landgenoot Eli Iserbyt het EK veldrijden gewonnen. De 23-jarige West-Vlaming van het team Pauwels Sauzen-Bingoal haalde het met respectievelijk 16 en 22 seconden voorsprong op ploegmaat Michael Vanthourenhout en de Nederlander Lars van der Haar (Telenet Baloise Lions).

Geen supporters, maar ook nog geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert te bekennen in het veld. Beide grootheden genoten nog van een welverdiende vakantie na hun succesjaar op de weg. Dus was het uitkijken naar het Belgische duel tussen Iserbyt en Toon Aerts (Telenet Baloise Lions). Beide heren streden de voorbije weken al meerdere malen om winst. En ook in het Nederlandse Rosmalen lag de favorietenrol bij hen.

Toon Aerts begon goed aan de race en liep, mede door enkele foutjes van Iserbyt, al snel uit. Maar de jonge ex-wereldkampioen bij de beloften was gebrand op zijn eerste trui bij de profs en dichtte vrij snel de kloof. Na drie rondes was het moment daar voor Iserbyt om zelf de aanval in te zetten. Enkel ploegmaat Michael Vanthourenhout kon mee. Aerts miste de slag en verloor na een val nog meer terrein. Hij zou uiteindelijk tevreden moeten zijn met een vijfde plaats.

Vooraan was er geen maat op Iserbyt en de West-Vlaming trok na een nieuwe versnelling solo naar de meet, goed voor zijn eerste trui bij de profs. Vanthourenhout werd nog knap tweede en Lars van der Haar hield Belgisch kampioen Laurens Sweeck (Pauwels sauzen-Bingoal) nog van een volledig Belgisch podium.

Tekst: Jens Jacobs, foto: Phil Roeder, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons (foto dateert van de Jingle Cross in Iowa vorig jaar, toen er nog geen coronamaatregelen waren)