23/11/2020

Juwelen: meer dan een accessoire

Juwelen, bijna iedereen draagt ze. Van goud tot zilver, van echt edelmetaal tot namaak, maar daarom niet minder waard. Juwelen kunnen naast een materiële waarde, ook een emotionele waarde hebben die vaak nog veel groter is. Wij spraken met enkele 21bis-lezers die een juweel dragen met grote emotionele waarde. 

Hanne (22) kreeg een halsketting voor haar 19de verjaardag van haar vriend Sam. ‘Het was de eerste verjaardag die we samen vierden. Sam gaf me een boek. Toen ik het boek opendeed zag ik dat er een vierkant uit de pagina’s gesneden en daarin zat dan een ketting en zeven hangertjes. De lamp van Aladin, omdat Aladin de eerste film was die we samen gekeken hebben. Een windroos, omdat we elkaar leren kennen hebben in de opleiding Geografie. Een postkaart, omdat hij die zomer voor het eerst een uitgebreide brief had geschreven toen ik op Chiro kamp was. Een microscoop, omdat we beide geïnteresseerd waren in wetenschap en ten slotte een hangertje van de chemische samenstelling van endorfine, omdat ik hem gelukkig maak. Deze ketting betekent dus erg veel voor me.’

Louka (20) draagt de ring van haar moeder. ‘Deze ring is de ring die mijn moeder droeg tijdens haar vormsel. Maar nu draag ik hem.’

Laura (23) draagt een halsketting met daaraan een hangertje met de assen van haar overleden vader. ‘Twee jaar geleden kreeg ik deze ketting van de brandweerploeg van mijn vader. Zij doen het hele jaar door benefieten om met die opbrengst dan iets te ‘sponsoren’. Onderhandere huwelijken, geboortes, begrafenissen … Ze hebben dan een ketting laten maken met de assen van mijn papa, dat wou zijn ploeg voor mij doen. Sindsdien draag ik hem elke dag bij me.’

Kyara (20) draagt een ring die ooit een knopring was. ‘Ik heb de knopring van mijn grootvader gekregen. Hijzelf kon hem niet meer dragen, dus gaf hij hem aan mij. Een vriend van ons heeft deze knopring omgesmolten tot een echte ring. Hij kwam bij ons thuis en heeft alle mogelijke opties uitgetekend. Van kinds af aan wou ik al een ring met een mooie blauwe steen. Er zitten dus drie blauwe saffieren in mijn ring verwerkt. De andere briljantjes waren een cadeau van mijn ouders voor mijn twintigste verjaardag.’

Ina (43) draagt een gouden halsketting die ze op jonge leeftijd van haar ouders kreeg. ‘Aan de ketting hangt een hangertje met mijn sterrenbeeld, stier, en bloedgroep op. Dat kreeg ik op jonge leeftijd van mijn moeder. Er hangt ook een tomaatje aan. Ik heb jaren in een tomatenkwekerij gewerkt bij een van mijn beste vriendinnen. Dit tomaatje staat voor de leuke jaren die ik er gehad heb. Het tomaatje kocht ik zelf.’

Tekst: Yoni Delplanque, foto’s: © Yoni Delplanque