26/11/2020

‘King Conner’ een jaar op de troon van sp.a

Eerder deze week beweerde sp.a-voorzitter Conner Rousseau in tv-programma De Slimste Mens Ter Wereld dat hij al zijn DM’s beantwoordt. Dit kan 21bis bevestigen. Ook op ons bericht antwoordde hij razendsnel. Naar aanleiding van zijn eenjarig voorzitterschap stelde 21bis-redactrice Jolien hem enkele vragen.

 

Hoe zou je jezelf beschrijven? 

‘Ambitieus. Doorzetter. Ongeduldig. Ik ben iemand die keihard werkt en ik heb altijd een plan. Ik wil iets bereiken en ik wil impact hebben. Maar ik ben ook heel ongeduldig. Als ik samen met mijn vrienden een festival organiseer en mijn vrienden vliegen me tijdens dat festival om de nek om te zeggen hoe zot het wel niet is, ben ik de eerste om te zeggen dat het nog beter kan. Ik zie een plan voor mij en ik wil dan ook dat de plan zo snel mogelijk volledig juist wordt uitgevoerd.’

 

Was je deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld een leerrijke ervaring en denk je dat je jezelf hierdoor populairder gemaakt hebt? 

‘Ik hou van uitdagingen. Dus toen de vraag kwam, dacht ik: ‘Why not?’ En eenmaal ik ja gezegd had, wou ik het ook echt goed doen. Het ergste wat mij kon overkomen was er na één aflevering uitliggen. Dus ik heb mij vooral daarop gefocust en niet zozeer op hoe ik overkwam. Maar na zes afleveringen heb ik er toch 20.000 volgers bij op Instagram. Dat is een meevaller.’ 

 

‘Er staat hier een jonge garde klaar met goesting om een nieuwe wind te doen waaien in de politiek’

 

In De Slimste Mens Ter Wereld zei je dat je vroeger al regeringen vormde met Playmobil. Had je gedacht dat je op zo’n jonge leeftijd voorzitter zou worden?

‘Absoluut niet. Toen ik mij een jaar geleden kandidaat stelde, dacht ik niet dat ik het zou halen. Ik wou in de eerste plaats een duidelijk signaal geven met mijn kandidatuur: er staat hier een jonge garde klaar met goesting om een nieuwe wind te doen waaien in de politiek. Intussen ben ik een jaar voorzitter en voel ik elke dag opnieuw dat die nieuwe wind meer en meer aanslaat. Ik ben nog maar een jaar bezig en heb nog veel plannen om van onze partij een echte beweging te maken.’

 

Heb je soms het gevoel dat je als 28-jarige raar bekeken wordt door medepolitici omdat je minder ervaring hebt en toch al zo’n verantwoordelijke functie vervult?

‘In het begin werd er wat minachtend gedaan over mijn leeftijd, taalgebruik en kleren. Maar ik ben niet snel onder de indruk en zal dat zeker en vast niet tonen. Veel tijd om daarbij stil te staan had ik trouwens niet. Ik werd er onmiddellijk ingesmeten en vrij snel hadden die politici door dat ik wel degelijk wat te zeggen had.’

 

‘Ik doe aan politiek om mijn kansen te gebruiken en om kansen te creëren voor anderen, voor wie het niet evident is om kansen te hebben’

 

Op 12 december lanceert Rousseau zijn eerste boek T. Kan je iets meer vertellen over het boek? Is het de moeite om het boek onder de kerstboom te leggen? 

‘Eerst en vooral is het geen typisch politiek boek. De rode draad doorheen het boek is: waarom ik aan politiek doe, hoe ik aan politiek doe en hoe ik in elkaar zit als mens. T is de eerste letter van de naam van een jongetje op onze jeugdkampen die op zijn twaalf jaar overleden is aan kanker. Hij kwam uit de bijzondere jeugdzorg en heeft heel wat miserie meegemaakt. Dat heeft mij altijd met mijn voeten op de grond gezet. Het verhaal van T. helpt mij steeds relativeren in moeilijke momenten en verwoordt die rode draad ook heel erg goed. Ik heb kansen gehad en ik heb die ook steeds gegrepen. Van een kans maakte ik er vaak ook twee. Ik doe aan politiek om mijn kansen te gebruiken en om kansen te creëren voor anderen, voor wie het niet evident is om kansen te hebben.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Conner Rousseau (@kingconnah)

Heb je tips voor studenten die zich eenzaam voelen tijdens de tweede lockdown? 

‘Ik heb een tip voor alle jongeren: ‘We mogen elkaar niet vastpakken, maar we mogen elkaar niet loslaten.’ Praat met elkaar, houd contact met elkaar en vraag elkaar hoe het gaat. Eenzaamheid komt voor bij mensen van wie je het soms helemaal niet verwacht. Niemand loopt daarmee te koop. Ook ik beantwoord dagelijks honderden vragen van jongeren via sociale media en probeer regelmatig te vragen hoe het met anderen gaat.’

 

Tekst en foto: ©Jolien Ceulemans