12/11/2020

NBA kort seizoen in om sterspelers toch op de Olympische Spelen te zien

NBA-spelers zullen dan toch naar Tokio kunnen afreizen om mee te doen aan de Olympische Spelen. De voorbije dagen zijn er belangrijke beslissingen genomen over de NBA, de beste basketbalcompetitie ter wereld. Een paar dagen geleden beslistte de NBA dat het seizoen 2020-2021 op 22 december zou beginnen. Gisterennacht werd bekend dat er 72 matchen gespeeld gaan worden in plaats van 82. Zo zouden de NBA-spelers toch nog op tijd zijn voor het begin van de Olympische Spelen in Tokio, eind juni. Het vorige seizoen was door corona uitgelopen tot begin oktober.

De Olympische Spelen zouden in 2020 doorgaan, maar zoals zoveel sportevenementen zullen de Olympische Spelen in Tokio een jaar later plaatsvinden. Hierdoor hebben de clubeigenaren in samenspraak met de spelersvakbond beslist om 72 matchen te spelen in plaats van 82. Ook begint het NBA seizoen op 22 december. Zo kunnen spelers uit de NBA meedoen aan het grootste sportevenement ter wereld. ‘Iedereen wilt de beste atleten op de Olympische Spelen zien. Daarom is het ook fijn dat de NBA het seizoen heeft ingekort. De Verenigde Staten blijven nu favoriet. Als er geen NBA-spelers mochten meedoen dan krijg je iets nieuws, wat ik ook wel had willen zien. De Amerikanen zouden het dan vooral met college spelers moeten doen en de Europese landen met Euroleague, de beste Europese competitie, spelers. Dat zou nog interessant geweest zijn’, zegt Glenn De Hollander, basketbal commentator.

 

 

View this post on Instagram

 

👀 Mark Your Calendar! 🗓

A post shared by NBA (@nba) on

Vroege herstart?

’22 december is wel redelijk vroeg. Vooral voor de spelers die begin oktober in de finale stonden. Ik denk dat dat wel een invloed gaat hebben in het begin van het seizoen. Lebron James, de beste speler van de wereld, zal waarschijnlijk een aantal matchen missen omdat hij nog niet volledig hersteld is van de finale van vorig seizoen. Er zijn ook ploegen die al sinds maart geen wedstrijd hebben gespeeld. Voor hen gaat het ook weer even wennen zijn.’

Seizoen 2019-2020

Het coronavirus zorgde ervoor dat het seizoen 2019-2020 in maart stopgezet moest worden. Na drie maanden zonder NBA wedstrijden besliste Adam Silver, commissaris van de NBA, om het seizoen in Disney World, Orlando verder te zetten. de NBA huurde Disney World af om zo het seizoen te beëindigen. Niet alle ploegen mochten mee naar Orlando. Er gingen maar 21 van de 30 ploegen naar de zogenaamde bubbel. Van eind juli tot begin oktober bleven de spelers in Disney World. Alle matchen werden daar gespeeld. Niemand raakte besmet met het virus en uiteindelijk werden de Los Angeles Lakers begin oktober kampioen.

WNBA

Corona gooide ook roet in het eten bij de WNBA, de NBA voor vrouwen. Bij de vrouwen start het seizoen altijd in mei, maar dit jaar begon de competitie pas op 25 juli. Het seizoen werd ook bij de dames ingekort. Op 6 oktober kroonde de Seattle storms zich tot kampioen van de WNBA.

Tekst: Strahinja Ristovic, foto: Alexandra Walt (CC0 1.0)