09/11/2020

Oma’s en opa’s veroveren Instagram

In tegenstelling tot wat vele jongeren denken, is sociale media niet meer voor hen alleen. Ook ouderen zijn er tegenwoordig te vinden. Sommigen maken een profiel aan om foto’s van familie te kunnen bekijken. Anderen gaan dan weer net een stapje verder, zoals het initiatief Instagrannies van de Bond zonder naam. Zij zijn naar eigen zeggen “de oudste influencers op Instagram”.

Op 24 september zag het Instagramaccount van de 94-jarige bioloog en televisiemaker David Attenborough het levenslicht. Al snel was zijn account er eentje van wereldrecords: in slechts 4 uur en 44 minuten behaalde het namelijk 1 miljoen volgers. Dit is ongeveer een half uur sneller dan het vorige record van 5 uur en 16 minuten dat op naam van actrice Jennifer Aniston stond. David Attenborough’s Instagramaccount heeft ondertussen al 6,1 miljoen volgers. Het heeft nog heel wat volgers nodig om in de buurt te komen van de recordaantallen van voetballer Cristiano Ronaldo (241 miljoen) en zangeres Ariana Grande (205 miljoen), maar bewijst wel dat Instagram niet enkel voor de jongere generatie is.

60+ en instafamous
David Attenborough brak met zijn account dan wel een wereldrecord, maar oudere gebruikers zijn zeker niet nieuw op Instagram. Zo verrijkt de 92-jarige Amerikaanse Helen Ruth Elam het sociale medium al sinds 2014 onder @Baddiewinkle. @Baddiewinkle mag dan wel 92 jaar oud zijn, haar account heeft maar liefst 3,6 miljoen volgers want met haar felle kleuren en allesbehalve ouderwetse outfits ziet ze er zeker niet uit als een typische 55+’er.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Happy Easter 🐰 💖💫 Trying to Stay Away From Everyone ✨ Hope ya’ll are doing the same!! Lol the only place I’ve been 2 is tha bank 💰

Een bericht gedeeld door BADDIE (@baddiewinkle) op

@Baddiewinkle is zeker niet de enige 90-jarige instagrammer. Ook de Amerikaanse Iris Apfel, die in haar jongere jaren ook al bekend was als interieurontwerper, heeft nu op haar 99ste 1,6 miljoen volgers op Instagram. Ze was niet alleen de inspiratie voor een kleurboek, maar Barbie ontwierp ook een pop naar haar voorbeeld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Even @barbie is doing it! Get your copy of @iristhecoloringbook at the link in my bio! 💗

Een bericht gedeeld door Iris Apfel (@iris.apfel) op

Belgische Instagrannies
55+’ers op Instagram zijn niet beperkt tot de Verenigde Staten, je vindt ook heel wat Belgische ouderen op sociale media. Zo richtte de Bond zonder Naam 3 jaar geleden het project Instagrannies op: een Instagramprofiel waarop ze foto’s en verhalen van 80+’ers posten. ‘Het socialemediakanaal is vooral populair bij jongeren. Zij zoeken dan naar leuke quotes om bij hun posts te zetten’, legt medeoprichter van Instagrannies, Anneleen Van Offel uit. ‘Ze denken dan niet aan oudere mensen voor inspiratie.’

‘Oudere mensen hebben vaak veel wijsheid en leuke verhalen van doorheen de jaren’, gaat Anneleen verder. ‘Dat vergeten we vaak wanneer we ze bestempelen als “mensen die zorg nodig hebben”. Daarom wilden we net bij hen eens op zoek gaan naar inspirational quotes voor op Instagram, en richtten we Instagrannies op.’ Het account, beheerd door het team van Instagrannies, heeft ondertussen al meer dan 4.000 volgers. ‘Sommige van de geïnterviewden hebben ook een apart profiel, maar dat is dan echt voor zichzelf’, verklaart Anneleen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Léa (86) over corona – ‘Misschien dat jongeren nu inderdaad wel inspiratie kunnen opdoen uit het leven van oudere mensen. Over het algemeen werden wij al veel meer geconfronteerd met de kwetsbaarheid van onze gezondheid. Het is een oefening in acceptatie. Niet te vlug panikeren, de rust opzoeken. Het grote verschil is dat je wel de maatregelen kan opvolgen. Dat is al een deel controle die je zelf hebt.’ • Om de week in quarantaine goed te starten, posten we een interessante quote en foto van Léa! 💭💭 • Vergeet niet een reactie te plaatsen hieronder! We lezen het zeer graag! 🤓😍 #maandag #monday #maandagochtend #maandagmotivatie #mondaymotivation #quarantine #quarantinelife #quarantine2020 #quarantineandchill #lockdown #lockdown2020 #lockdownlife #lockdownphotography #corona #coronavirus #coronaphotography #coronart #covid_19 #covid #covid2020 #covidbelgium #instagranny #instagrannies #bondzondernaam #lgfotografie @lg__fotografie @bondzondernaam @anneleenvanoffel

Een bericht gedeeld door Instagrannies (@_instagrannies) op

Volgens de biografie van Instagrannies zijn zij de oudste influencers van Instagram. Alle grannies die erop verschijnen zijn dan ook ouder dan 80 jaar, de meeste zijn zelfs ouder dan 90. ‘Elke week posten we foto’s met quotes of verhalen van een van onze Instagrannies’, legt Anneleen uit. ‘We bundelen telkens de reacties op die posts in een doosje om ze aan de grannies zelf te geven. Dan kunnen we ook hun reacties daarop vastleggen. Omwille van corona ligt het project even stil omdat we niet zomaar in de woonzorgcentra binnen kunnen, maar de foto’s en de quotes zijn nog altijd te zien op het account. De reacties van de Instagrannies op hun antwoorddoosjes kan je daar ook op de instastories terugvinden.’

Tekst: Laura Poelmans, foto: © Liesbeth Graviilakis