15/11/2020

Opinie: We hebben meer natuur nodig dan we denken

Er moeten meer bossen komen. Dat merken we nu meer dan ooit door de coronacrisis. Natuurgebieden worden overrompeld door bezoekers tijdens de lockdown. Ook wandelroutes worden afgesloten door te veel wandelaars. Tijd om daar iets aan te doen, zoals Natuurpunt.

Door de lockdown beseffen we opnieuw hoe belangrijk de natuur is. Bossen zijn cruciaal voor ons en de dieren die er leven. Ze zorgen voor zuurstof, onze gezondheid en verkoeling. Bovendien zorgen ze ook voor extra ontspanning, rust en de ideale gelegenheid om nog eens buiten te komen. Daarom is het nodig dat natuurorganisaties meer bossen aanleggen.

Natuurliefhebbers komen veel meer buiten door de lockdown. Tijdens de herfstvakantie was het mooi weer en niet te koud en bovendien mochten ze niet winkelen of uit eten. Wat doen mensen dan? Ze trekken de natuur in. Wandelen in het bos is ideaal op een mooie herfstdag. Maar het gevolg is dat de natuurgebieden overlopen van de wandelaars.

Iedereen trekt de natuur in

Groepen die normaal gezien minder de natuur in trekken, doen het nu wel. Jongeren, mensen in een rolstoel en gezinnen met kinderen hebben nu de tijd om zich te ontspannen. Parkings staan overvol en het is bijna aanschuiven om nog een plekje te bemachtigen door het tekort aan natuur. Waar ik woon zijn er drie bossen in de buurt, bij twee van de drie was er geen plaats meer op de parking.

Overal zijn er veel fietsers en wandelaars, maar de bossen trekken het meeste volk. Op sociale media wordt er veel reclame gemaakt om buiten te komen. Ook in de facebookgroep van mijn gemeente doet de burgemeester een oproep om eens een bezoekje te brengen aan het bos. Tijdens de herfstvakantie waren er zoveel wandelaars dat politie tijdens het weekend sommige wandelroutes moest afsluiten uit schrik voor coronabesmettingen, meldt Het Nieuwsblad. Zoals het Kluisbos in Ronse liep over van de wandelaars en daardoor moesten ze de weg naar het Muziekbos afsluiten tijdens het weekend.

Hoe meer plaats, hoe veiliger

Als er meer bossen zouden zijn, zouden mensen zich meer kunnen verspreiden. Op brede wandelpaden is afstand houden niet moeilijk. Maar op de smalle paadjes kruisen we elkaar en is het besmettingsgevaar groter. Ook op de plaatsen waar kinderen kunnen spelen is het te druk. Naast elkaar zitten op een bankje in het bos zonder mondmasker is ook geen optie als het bos overbevolkt is. Iedereen probeert afstand te houden, maar dit is niet altijd mogelijk.

Meer natuur is in ieders belang. Natuurpunt roept op om een centje te doneren om bomen te planten met de sms-BOS-actie. Natuurpunt plantten in 2019 meer dan 60 000 bomen om verschillende plaatsen in Vlaanderen. Ze kopen zowel grond als bomen op, zodat de sponsoren er zeker van zijn dat het bos zal blijven staan. Door vier euro te doneren kan je 2m² bos realiseren. Met deze actie hopen ze dat mensen meer dan ooit beseffen hoe belangrijk de natuur is, zeker in deze moeilijk tijden.

We grijpen terug naar de natuur nu we niet veel te doen hebben. Daardoor merken we hoe belangrijk het is om meer bomen te planten en bossen aan te leggen zodat overrompelingen van bossen niet meer gebeuren in de toekomst en we met een gerust hart kunnen wandelen.

 

Tekst: Louka Van Aelst, foto: Annie Spratt via Unsplash