12/11/2020

Poolse nationalisten steken appartement met LGBTQ-vlag in brand

De nationale Onafhankelijkheidsdag in Polen vindt jaarlijks plaats op woensdag 11 November.  Dit jaar ging de feestvreugde gepaard met geweld. Nationalisten marcheerden door Warschau en tijdens deze illegale mars werd brandgesticht in een appartement met een regenboogvlag. ‘Dit gevaarlijke anti-LGBTQ-klimaat in Polen wordt openlijk gevoed door de staat en de kerk’, zegt Freelance schrijver Kris Oosting die zich momenteel in Warschau bevindt.

De poster voor de mars toonde de vernietiging van een LGBTQ-symbool. Deze ontwikkeling is het gevolg van de LGBTQ-beweging die zich manifesteert en gelijke rechten eist. Want dat leidde de afgelopen jaren tot een tegenaanval vanuit de kerk en nationalistische groeperingen. Een ‘regenboogplaag’ zo wordt het beschreven door de aartsbisschop van Krakau. Kort samengevat: de Poolse nationalisten zien de LBTQ-beweging als ‘een ondermijning van het traditionele Polen’.

Bekijk hier beelden van het beschadigde appartement.

23 jarige Dagmara Dojutrek is net afgestudeerd in communicatiemanagement: event and experience. Ze heeft Poolse roots en spendeert veel tijd in polen. Op acht oktober 2020 keerde ze terug naar België, maar over de huidige situatie in Polen moet haar toch wat van het hart. 

Poolse fierheid of hooligans?

Deze gebeurtenis is niet nieuw. Ieder jaar komen er mensen in Polen de straat op om hun fierheid voor de nationale Onafhankelijkheidsdag te tonen. ‘maar ik heb het gevoel dat het elk jaar gewelddadiger wordt, en dat er meer incidenten gebeuren. Mijn ouders vertelde me dat dit eerder iets van de laatste jaren is.’ Hooligans is een sterk woord, toch vindt Dagmara het de gepaste omschrijving. Ze verduidelijkt: ‘Opmerkelijk aan deze nationalisten is dat het vaak jonge mannen en voetbalsupporters zijn. Ze willen graag ruziemaken en zich laten gaan’.

Schuld van de huidige partij?

De politie in Warschau arresteerde zeker 300 ‘hooligans’ en 35 agenten raakte gewond. Dagmara voegt toe: ‘Er wordt gezegd dat de Kerk en staat deze nationalistische beweging ondersteunt. Ik snap waarom, want in Polen is er momenteel een heel rechtse partij aan de macht. Voor hen is de kerk een prioriteit. Ze geven veel geld uit aan aartsbisschoppen, veel mensen vinden dat dit niet hoort, en dat ze het geld van de staat voor betere doeleinden moeten gebruiken. De nieuwe abortus wetgeving in Polen is ook een gevolg van deze partij.’ Dagmara sluit af met een krachtige uitspraak: ‘Eigenlijk is de illegale mars de fout van de partij die nu aan de macht is’

Tekst en beeld: © Margo Devillé