30/11/2020

Portugese jongeren aan hoofd van klimaatrechtzaak van de eeuw

Zes Portugese jongeren, leeftijd acht tot en met eenentwintig, hebben een gigantische doorbraak gemaakt in hun klimaatrechtzaak tegen 33 Europese staten, zo meldt de Britse krant The Guardian. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat de rechtzaak behandelt, heeft de zaak de hoogste prioriteit gegeven.

De 33 Europese staten, alle landen in de Europese Unie plus Noorwegen, Rusland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Oekraïne, worden verwacht tegen 23 februari een antwoord te geven op de aanklacht.De aanklacht in kwestie gaat als volgt: de regeringen werken te langzaam aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, die het klimaat destabiliseren. Als de 33 staten de zaak niet komen verdedigen, of als hun tegenargumenten niet sterk genoeg zijn, zullen er consequenties volgen. Ze zullen wettelijk verplicht zijn om ambitieuzere stappen te ondernemen en de bijdrage aan overzeese uitstoot door handel, ontbossing en winningsindustrieën aan te pakken die zij – en de multinationale ondernemingen die in hun rechtsgebied gevestigd zijn – leveren.

De rechtzaak werd opgestart in september, nadat Portugal zijn heetste juli in 90 jaar had geregistreerd. Daaraan ging drie jaar van crowdfunding aan vooraf, in een poging om de kosten van de rechtzaak in toom te houden. De reden dat het initatief werd opgestart in 2017 waren de enorm verwoestende bosbranden in Portugal dat jaar, die meer dan 120 mensen het leven kostten.

 

Tekst: © Robbe Debraekeleer, goto: CC0 by WilliamCho via Pixabay