12/11/2020

Rode Neuzen Dag ondersteunt jongeren met speciale uitzending van Liefde Voor Muziek

Jongeren mogen zich op vrijdag 13 november om 20u40 verwachten aan een warme speciale uitzending van Liefde Voor Muziek – de Reünie, die volledig in het teken staat van Rode Neuzen Dag. De goeddoelactie is een initiatief van VTM, Qmusic, HLN en Belfius, die dit jaar helemaal rond muziek draait.

Regi, André Hazes, Karen Damen, Peter Vanlaet en Tom Dice & Kato van The Starlings. Dat zijn de acht muziekartiesten die in het voorbije seizoen ook al te zien waren en zingen tijdens een reünie speciaal voor zeven jongeren die elks een opmerkelijk verhaal met zich meedragen. Eén voor één kozen de jongeren een nummer dat voor hen een sterke betekenis heeft. Zo zal André Hazes het nummer ‘Passie’ brengen voor Clouseau-fan Gwen (22) uit Roosendaal. Zij verloor haar mama toen ze jong was, die net als haar fan was van Clouseau. Het nummer, origineel van de broers Wauters, brengt haar dichter bij haar mama. De zeven jongeren maakten al een verschijning in de clip van de Rode Neuzen Dag song ‘Porselein’, een nummer van Yasmine dat de acht artiesten coverden.

Liefde voor Muziek – de Reünie: geen covers van elkaars hits maar betekenisvolle nummers voor veerkrachtige jongeren – vrijdag 13 november om 20u40 bij VTM. Op de foto: André Hazes & Gwen

‘We mogen jongeren echt niet loslaten’

Met deze uitzending wil Rode Neuzen Dag bij jongeren een hart onder de riem steken. An Luyten, persverantwoordelijke van Rode Neuzen Dag, licht toe: ‘We willen jongeren die het mentaal, fysiek en sociaal zwaar hebben een duwtje in de rug geven. Uit expertise kennen we hun triggers om zich slecht te voelen of depressief te worden. Dit jaar mogen we jongeren echt niet loslaten. Met Rode Neuzen Dag willen we hen eraan herinneren dat we er zijn voor hen.’

Een muzikale ode

Rode Neuzen Dag organiseert sinds vijf jaar initiatieven om jongeren bij te staan. Dit jaar ligt de nadruk op muziek. ‘Deze speciale uitzending is een muzikale ode aan jongeren waarvan wij hopen dat anderen zich daarmee kunnen identificeren’, verklaart Luyten. Volgens haar is muziek een belangrijke factor in het ondersteunen van jongeren: ‘Muziek helpt écht. Het is een manier om leegtes op te vullen en bepaalde onzekerheden of uitzichtloosheid op te vangen.’

Dat de uitzending van deze aflevering net nu valt – midden in een lockdown en na vele noodkreten en open brieven van studenten – is volgens Luyten niet helemaal een toeval. ‘Dat er een tweede lockdown ging plaatsvinden wisten we uiteraard niet. Wel wisten we, uit ervaring, dat jongeren het moeilijk zouden hebben rond deze tijd. Ondanks we hoopten dat het beter zou gaan, zijn we toch opgelucht dat we een duit in het zakje kunnen doen en zo jongeren laten voelen dat ze niet alleen zijn.’

Evelien

De 19-jarige Evelien uit Mechelen doet ook mee aan het programma. Zij had te kampen met een depressie en poging tot zelfdoding. Luyten licht haar motivatie toe: ‘De reden waarom Evelien heel graag wilde meewerken aan het programma is omdat ze jongeren bewust wil maken dat erover praten belangrijk is.’ Het bespreekbaar maken van problemen is dus noodzakelijk. ‘Ook de artiesten sporen jongeren aan om hulp te zoeken als het even niet meer gaat. Dat kunnen ze vinden in muziek, maar ook met professionele hulp. Dat is een boodschap die nu meer dan ooit belangrijk is.’.

Luyten zegt alvast dat we ons de komende weken aan nog meer kunnen verwachten in teken van Rode Neuzen Dag.

Bekijk de hartverwarmende aflevering op VTM nu vrijdag 13 november om 20u40.

Tekst: Naomi Ghyssaert, foto’s: ©DPG Media