16/11/2020

SpaceX en NASA lanceren raket naar ISS

Het Amerikaanse ruimtevaartsagentschap NASA en SpaceX, het commerciële ruimtevaartsbedrijf van miljardair Elon Musk, lanceerden vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. Daar zullen ze gedurende zes maand verblijven.

De lancering was gepland voor zaterdag, maar hevige wind zorgde ervoor dat de lancering werd uitgesteld tot zondag. Tijdens de nacht van 15 op 16 november, 01.27 uur lokale tijd, was het zover:  de SpaceX Crew Dragon met de Falcon 9-draagraket werd succesvol de lucht ingeschoten. Aan boord zaten vier astronauten, waaronder de eerste Japanse astronaut die deelneemt aan een ruimtemissie.

Voor SpaceX is dit de eerste operationele missie naar het ISS. Voor NASA is het de eerste missie naar de ISS in bijna negen jaar. In 2011 zette ze haar missies naar het ISS stil om zich te focussen op missies naar de maan en naar Mars. Voor NASA is dit het begin van een hele hoop bemande missies vanop Amerikaanse bodem.

Bekijk hier de lancering:


Tekst: Yoni Delplanque, foto: SpaceX via Pexels