24/11/2020

Studenten verpleegkunde op corona-afdelingen van UZ Gasthuisberg: ‘Blij dat ik mijn steentje kan bijdragen’

Op de intensieve covidafdelingen van het UZ Gasthuisberg in Leuven helpen 28 laatstejaarsstudenten verpleegkunde. Hogeschool UCLL beantwoordt op die manier de vraag van het ziekenhuis om extra hulp in te schakelen. De studenten vinden deze stage een grote uitdaging, maar zijn vastberaden om de tweede golf te bestrijden.

 

Lees verder onder de video.

 

Tien studenten zouden sowieso stage lopen op een intensieve afdeling van het UZ Gasthuisberg. Door de tweede coronagolf is dat een intensieve corona-afdeling geworden. Hogeschool UCLL contacteerde op vraag van het ziekenhuis nog achttien andere studenten, om op die afdelingen te helpen. Normaal zouden zij op een andere afdeling worden ingezet. Er werken momenteel dus 28 studenten op een intensieve covidafdeling van het ziekenhuis.

 

Extra ondersteuning

‘We staan in een omloopfunctie’, zegt studente Nina Desmedt. ‘Dat wil zeggen dat we alles in orde maken voor de mensen die effectief met de patiënten bezig zijn. We zetten bijvoorbeeld de medicatie klaar. Ondertussen doen we ook opzoekwerk, zodat we binnenkort zelf patiënten kunnen verzorgen.’

De studenten vormen een tandem met een verpleegkundige. Daardoor verloopt alles sneller. ‘Binnen enkele weken gaan de studenten meer in contact komen met besmette mensen. Ze gaan dan patiëntenzorg uitvoeren’, zegt stagecoördinator Lieve Dewinter van Hogeschool UCLL.

 

‘Ze zijn onmisbaar en een zeer belangrijke schakel.’

Lieve Dewinter, stagecoördinator UCLL

‘De studenten volgen natuurlijk de veiligheidsmaatregelen die gelden in het ziekenhuis’, gaat Dewinter verder. ‘Ze beseffen dat die verantwoordelijkheid groot is, maar de studenten geven aan dat ze zich eindelijk nuttig voelen. Ze zijn onmisbaar en een zeer belangrijke schakel.’

‘Het coronagegeven zorgt wel voor wat extra stress, maar ik voel me niet onveilig. We zijn goed beschermd, er is genoeg veiligheidsmateriaal voorzien en de collega’s vangen mij goed op’, zegt Nina.

‘Qua stress worden we heel goed begeleid door onze stagebegeleiders, maar ook door de mensen op de afdeling’, stelt studente Ine Surmont vast.

De hogeschool zet dan ook in op het welbevinden van haar studenten. ‘We zijn ons ervan bewust dat dit heel zwaar is voor hen.’ Die ondersteuning is dus echt wel noodzakelijk volgens stagecoördinator Lieve Dewinter.

 

‘Dit is een stage waar ik later over zal vertellen aan mijn kinderen.’

Nina Desmedt

 

Een unieke ervaring

‘Ik vind dit een heel leerrijke ervaring’, zegt Ine Surmont. ‘Ik ben blij dat ik op een intensieve afdeling mag staan omdat niet iedereen die kans krijgt. Hier ga ik met een heel positief gevoel op terugkijken.’

Nina Desmedt: ‘Dit is een stage waar ik later over zal vertellen aan mijn kinderen, als die er ooit komen. Dat ik dit heb mogen meemaken en mijn steentje heb kunnen bijdragen, zal ik nooit vergeten.’

 

 

Reportage: Brend Kempenaers en Faber Verbist, tekst: Brend Kempenaers