20/11/2020

Studeren in brouwerij of museum met study360

Met het project STUDY360 wil STAN, het studentenplatform van de stad Antwerpen, studenten die thuis of op kot tegen de muren oplopen een hart onder de riem steken. Het initiatief bestaat al vijf jaar, maar een corona-editie is niet vanzelfsprekend. Het mentaal welzijn van de studenten gaf uiteindelijk de doorslag. Van maandag 23 november tot en met 27 januari bieden zij unieke studieplaatsen aan op 16 verschillende locaties in Antwerpen. Een langere editie dan gewoonlijk en volledig coronaproof.

Het studentenleven heeft door de coronacrisis een heel andere dimensie gekregen. Het sociaal leven van studenten is stilgevallen en de online lessen eisen hun tol. De blok- en examentijd komt eraan, maar het studeren valt hen zwaar. Niet elke student beschikt over een rustige studieplaats in huis of op kot. Daarnaast maakt het gebrek aan medestudenten in de omgeving het studeren ook moeilijker. Het is een welgekomen verrassing dat STUDY360 toch kan doorgaan. We spraken met studente Joy de Gruyter die eveneens onthaalmedewerkster is bij STAN en zich voor deze STUDY360-editie heeft ingezet als project-assistent.

Student in nood

STUDY360 is een initiatief van de Antwerpse organisatie STAN. Het project is in 2015 opgestart en werd meteen warm onthaald. Studenten hebben nood aan een goede studieomgeving en daar komt STAN met dit project aan tegemoet. Bij deze wintereditie ligt de focus vooral op de Antwerpse studenten die zich thuis moeilijk kunnen concentreren en nood hebben aan een verandering van omgeving.

Langere periode

STUDY360 gaat enkele weken vroeger van start dan gewoonlijk. De nood is hoog en daar spelen ze met dit project op in. Veel hogeschoolstudenten, die kortere modules hebben, kwamen al enkele weken geleden aankloppen met de vraag naar studieplekken. Gezien de omstandigheden was het niet mogelijk om meteen een aanbod klaar te hebben staan. Toch heeft STAN de nodige inspanningen geleverd, waardoor de gebouwen vanaf 23 november hun deuren al openen.

Veilige locaties

Naast Brouwerij De Koninck en TAKEOFF zetten ook veel cultuurhuizen hun deuren open, waaronder Arenberg, het Mas en Kavka. De 16 beschikbare locaties krijgen geen vergoeding. Ze moeten wel voldoen aan de nodige voorwaarden. Er kan voldoende verlucht worden en de ruimte moet groot genoeg zijn. Op locaties waar een maximale verluchting niet gegarandeerd is, zal het dragen van een mondmasker verplicht zijn. Enkele bedrijven stelden dit zelf ook als voorwaarde. Daarnaast zal er steeds ontsmettingsmiddel aanwezig zijn en zullen de plaatsen grondig worden schoongemaakt. Het is belangrijk dat de veiligheid van de student wordt gerespecteerd.

Niet samenhokken

Het naleven van de veiligheidsmaatregelen staat centraal. Op elke locatie zullen er vrijwilligers worden ingezet die controleren of alles coronaproof verloopt. Enerzijds zijn dat studenten die er zelf ook blokken, anderzijds gaat het om bedrijfsmedewerkers van die locatie. De organisatie gaat er vanuit dat studenten ook buiten het gebouw niet zullen samenhokken. Het project komt tegemoet aan de verlangens van studenten, maar daar staat tegenover dat ze zich aan de nodige regels houden. Wederzijds respect vormt de basis van STUDY360.

Om een studieplekje te bemachtigen, moet je je als student via de website van STUDY360 aanmelden. Eenmaal toegekomen op een locatie moet je jezelf inchecken. Zo weten de andere studenten waar er nog plaats is. Deze gegevens vergemakkelijken eveneens de contact tracing wanneer er een melding komt van een besmette student. Nu maar hopen dat alles smetteloos verloopt.

 

Tekst: Amber Comhaire en Maxine Basstanie, foto: © STAN