30/11/2020

The Belgian Lions stellen kwalificatie voor EK basketbal uit voor een week

Onze nationale mannen-basketbalploeg heeft met 84-71 verloren van Litouwen. Geen schande omdat Litouwen de nummer acht is op de wereldranglijst. Op een kwalificatie voor het EK in Berlijn in 2021 moeten de Belgian Lions voorlopig dus even wachten.

 

De Belgen hadden het moeilijk over de hele match en verloren drie van de vier helften tegen de Litouwers. Enkel het vierde en laatste quarter konden de Lions winnen met 20-17. Het lichtpunt voor de Belgen was shooting guard Retin Obasohan. De shooting guard is meestal kleiner en behendiger en moet voor de punten zorgen. Obasohan deed zijn job perfect en was goed voor 21 punten, het hoogste aantal van elke speler.

 

Een maatje te groot

Bij de Litouwers waren het small forward Mindaugas Kuzminskas en  forward Eimantas Bendzius die voor het mooie weer zorgden. De small forward  is de meest veelzijdige speler van het team en Kuzminskas was daarmee goed voor dertien punten en scoorde alle zes vrijworpen die hij kon nemen. De forward is meestal één van de grootste spelers die de duels moet winnen in de lucht.  Forward Bendzius scoorde negentien punten en was daarmee de meest efficiënte speler in de zaal.

 

Maar de Belgen, die zelf 37ste staan op de wereldranglijst, laten hun hoofd niet hangen. Ze behouden namelijk nog steeds hun eerste plaats  in groep C van de EK-kwalificatie. De volgende confrontatie is tegen Denemarken, dat slechts 59ste staat in de wereldranglijst, maar verrassend genoeg wel kon winnen van Litouwen met 76-80.

 

Tekst: Wannes Averhals, foto: Steffen Prößdorf CC BY-SA 4.0

(Retin Obasohan bij ex-ploeg Rockets Gotha in Duitsland tegen MHP Riesen Ludwigsburg)