16/11/2020

Tweet over maandverband lokt heel wat reacties uit: ‘Geen maandstonden, geen mening’ 

Uit onderzoek is gebleken dat maandverband en tampons niet goedkoop zijn. Dat nieuws ging dit weekend niet onopgemerkt voorbij op Twitter en een omstreden tweet lokte heel wat reacties uit. Een op acht meisjes kan zich geen tampons of maandverband veroorloven, dat bleek uit een onderzoek dat De Morgen op 14 november publiceerde. 

Voor veel Vlaamse meisjes is maandverband en tampons kopen een dure zaak. Dat blijkt uit een onderzoek in De Morgen. Maandstonden zijn in deze maatschappij nog steeds taboe en er heerst veel onwetendheid over. Vooral zij die maandelijks niet bloeden, schrikken van de prijs van maandverband en tampons. Zo ook op Twitter. Zondag 15 november lokte onderstaande tweet heel wat commotie en reactie uit.  

 

Het taalgebruik en de onwetendheid van deze twitteraar vielen niet in goede aarde. Verschillende jonge vrouwen gaven een antwoord en uitleg op deze tweet. Ze maakten de rekensom en daaruit blijkt dat ongesteld worden ontzettend duur is. 

https://twitter.com/JillVdV2/status/1327662109740720136

Naast negatieve reacties lokte deze tweet ook heel wat medeleven uit. En ook vanuit het kamp van de mannen.  

https://twitter.com/DaanSchellemans/status/1327950808265203712

‘Geen maandstonden, geen mening’, zo luidt het op sociale media. De prijs van maandverband en tampons is hoog en dat deze levensnoodzakelijke middelen anno 2020 nog niet worden terugbetaald is volgens veel jongeren schandalig. Vrouwen kiezen er nu eenmaal niet voor om elke maand ongesteld te worden en toch hangt er een hele business aan vast.

Het taboe rond ongesteldheid is dus duidelijk de wereld nog niet uit. ‘Menstruatie-armoede’ is een term die steeds meer gebruikt wordt en die verwijst naar vrouwen die niet genoeg geld hebben voor maandverband of tampons. Zeker een punt voor op de politieke agenda, want op Twitter is het alvast een trending topic.

 

Tekst en foto: © Margot Pinceel