09/11/2020

Verkiezingen Vlaamse Jeugdraad gaan van start: ‘Zonder jouw stem verandert er niets voor kinderen en jongeren’

‘Jouw stem schudt onze ministers wakker!’ Met die oproep wil de Vlaamse Jeugdraad elke jongere tussen 12 en 30 jaar oproepen te stemmen voor hun favoriete jongerenadviseurs. De acht verkozen adviseurs zullen dan samen met acht jeugdwerkadviseurs zetelen in de Vlaamse Jeugdraad. Als officieel adviesorgaan vertegenwoordigt die de stem van kinderen en jongeren in de Vlaamse regering.

Van 9 tot en met 22 november strijden 27 jongeren om de titel van ‘jongerenadviseur’ binnen de Vlaamse Jeugdraad. De kandidaten zijn zelf tussen 16 en 24 jaar oud en engageren zich individueel voor verschillende thema’s die jongeren aanbelangen. Zo komen ze op voor maatschappelijk relevante onderwerpen zoals onder andere diversiteit, vrouwenrechten, klimaat, mentale gezondheid en LGBTQ+.

Die thema’s komen ook meteen terug in de vijf grote verkiezingsthema’s die de Vlaamse Jeugdraad naar voor schuift: klimaat, gelijke kansen, mentale gezondheid, mobiliteit en armoede. Je stemt dus niet alleen op jongeren, maar ook op één verkiezingsthema waar jij prioriteit aan geeft. Die thema’s zijn zorgvuldig uitgekozen door vijftig vrijwilligers die in gesprek gingen met meer dan duizend kinderen en jongeren. Uit een lijst van zestien thema’s bleken deze vijf het meest gekozen te worden.

Ben je tussen 12 en 30 jaar en wil je jouw stem laten horen? Dan kan je tot en met 22 november online stemmen via de website van de Vlaamse Jeugdraad. Meer informatie vind je in hun gedetailleerd stappenplan.

Tekst: Hanne De Vleeschouwer, foto: © Vlaamse Jeugdraad