30/11/2020

Voetbal Vlaanderen bespreekt vandaag en morgen wat er zal gebeuren met de amateurcompetities

Vandaag, 30 november, komt het management van Voetbal Vlaanderen samen om te bespreken wat er zal gebeuren met de amateurcompetities in België. De amateurcompetities liggen al sinds eind oktober stil vanwege corona. Het is al de tweede keer in acht maanden dat de amateurs niet mogen voetballen. Dinsdag 1 december is er zelfs een crisiscel. Voetbal Vlaanderen komt dan samen met de Waalse bond, de Belgische bond en de Pro League. Voetbal Vlaanderen houdt met alles rekening, ook met studenten.

Er zijn een aantal opties voor Voetbal Vlaanderen. Één van de opties is om de competities niet meer te laten doorgaan. Dat zou enorm jammer zijn voor de voetballers, maar het lijkt een realistische oplossing. Veel ploegen hebben niet eens meer dan drie wedstrijden gespeeld. Zo is er ook geen discussie over wie er zakt en wie er stijgt. Terwijl dat vorig seizoen wel een probleem was. Nesta Vallez, student aan de Thomas More hogeschool in Turnhout en speler van Cappellen zit met veel twijfels. ‘Je weet niet waar je aan toe bent als amateur. Maatregels worden voortdurend aangepast en er is weinig duidelijkheid over hoe en wanneer we weer kunnen voetballen. Er zijn ook beslissingen genomen die op niks sloegen. Voetbal werd stopgezet, maar op school kon ik gewoon sporten met 30 man in een kleine zaal. Daar is het risico op besmetting veel groter.’

Voetbal tijdens de examens

De tweede optie is om de competities te laten doorspelen tot 30 juni, maar Voetbal Vlaanderen denkt ook aan de jongere voetballers die al bij een eerste ploeg spelen. In Juni zijn het examens en dat is dan ook weer niet handig voor die jongere voetballers want velen van hen zitten nog op de hogeschool of op de universiteit. ‘Tijdens de examens voetballen is natuurlijk lastig, maar ik speel liever voetbal tijdens de examens dan dat ik niet meer mag voetballen.’

Amateurvoetbal op woensdagavond

Midweekwedstrijden zijn ook mogelijk, maar dat is ook niet de ideale oplossing. Bijna alle amateurs werken nog. Op woensdagavond voetballen is voor hen dan ook niet prettig. Ook voor het lichaam is dat zwaar. Profs hebben het al moeilijk als ze twee wedstrijden in één week moeten spelen. Laat staan amateurs.

Tekst en foto: © Strahinja Ristovic