19/11/2020

Volg de regels: 5 veilige alternatieven voor ‘lockdownfeestjes’

De tweede lockdown hakt er zwaar in bij de jongeren en studenten. Geen cafés, geen feestjes, geen cantussen… alle sociale evenementen zijn verboden en dat zorgt ervoor dat er jongeren op zoek gaan naar achterpoortjes. Hoe kan je op een leuke manier met je vrienden ‘afspreken’ zonder dat je de regels overtreedt? Met deze vijf alternatieven houd je toch nog contact met elkaar. 

Het begrip ‘lockdownfeestje’ komt meer en meer aan bod in de media. Op 15 november onderschepte de politie alweer een grote bijeenkomst in de Antwerpse gemeente Essen. Tien jongeren kregen een boete, omdat ze een feestje hielden in de tuin. Volgens de huidige maatregelen mag je met niet meer dan vier personen afspreken, enkel in openlucht. Deze groep was dus in overtreding. Jonge mensen moeten zoeken naar alternatieven om op een plezierige manier contact te hebben met elkaar. Deze vijf activiteiten zijn alvast een ‘alternatief’ voor de verboden lockdownfeestjes. 

 

1) Ga op wandel

De populairste activiteit van deze tweede lockdown: wandelen. Met een groep van vier kan je gerust de lokale natuur ontdekken of samen een wandelpark bezoeken. Zo kun je elkaar toch nog eens in real life zien en ondertussen in beweging blijven. Voor je het weet heb je enkele kilometers in de voeten. Hou het wel veilig door op anderhalve meter van elkaar te blijven en bij voorkeur een mondmasker te dragen. 

 

2) Netflix (home)Party 

Voor zij die liever binnenblijven en nood hebben aan een gezellige Netflix-avond is er Netflix Party. Zo kan je met je vrienden samen naar dezelfde film kijken en ondertussen met elkaar chatten. Heel coronaproof, want iedereen blijft lekker in zijn eigen kot.  

 

3) Online events van je studentenverenigingen 

Het studentenleven staat even op pauze, maar veel studentenclubs zijn bezig met het uitwerken van leuke online evenementen en activiteiten. Bijvoorbeeld online escaperooms of cantussen. Ga zeker eens informeren bij jouw (favoriete) studentenvereniging om te ontdekken hoe zij het digitale studentenleven aanpakken. 

 

4) Kampvuur (of eerder ‘kampvier’) 

We weten inmiddels al dat we met vier mogen afspreken, maar enkel in openlucht en op anderhalve meter afstand. Het wordt stilaan kouder buiten en de winter is op komst. Buiten afspreken is dus niet meer zo aangenaam als bij de eerste lockdown in het voorjaar. Maak daarom samen (max. met vier) een kampvuur. Koop marshmallows, zet enkele kampeerstoeltjes rond het vuur en maak er een gezellige avond van. Vergeet tussen alle babbels en drankjes door wel niet om afstand te houden van elkaar en een mondmasker dragen is zeker aanbevolen. 

 

5) Koffietocht in plaats van kroegentocht 

De horeca is dicht en een old school kroegentocht zit er dus niet meer in. Geen nood, want bij verschillende horecazaken kan je wel nog koffie en andere warme dranken afhalen. Ga daarom met een vriend of vriendin op pad en trek van koffiebar naar koffiebar. Zo steun je de lokale horeca en kan je ook meteen beslissen waar ze de beste koffie verkopen.  

 

We moeten creatief zijn, want de regels volgen is nu de boodschap. Hoe meer we ons best doen, hoe sneller we terug feestjes kunnen bouwen op een ‘legale’ manier. Ondertussen kan je wel contact houden met je vrienden met een van de bovenstaande activiteiten of door op zoek te gaan naar veilige alternatieven. Stay safe! 

 

Tekst en foto: © Margot Pinceel