30/11/2020

Facebook-evenement roept massaal kijkers op voor Martine Tanghe’s laatste Journaal

Op maandag 30 november 2020, nemen we afscheid van VRT-anker Martine Tanghe die voor de laatste keer het zevenuurjournaal presenteert. Na 42 jaar dienst sluit ze dit hoofdstuk af en gaat ze op pensioen. Ook vriend en nieuwscollega Danny Verstraeten, nieuwsanker van VTM, wuifde Tanghe uit live vanuit de VTM-studio tijdens ‘De Zevende Dag’ . Ook initiatiefnemer Sam roept met een Facebook-evenement Vlamingen op om de laatste uitzending van de nieuwslezeres mee te volgen als eerbetoon.

Tanghe begon haar carrière als nieuwslezer bij de openbare omroep in 1978, en is intussen een bekend gezicht zowel binnen als buiten de landgrenzen. Zo kreeg ze in 2008 een Eervolle Vermelding bij de prijs International TV personality of the year van de AIB International Media Excellence Awards als ‘nieuwspresentatrice die indruk maakt op de jury door haar combinatie van vriendelijkheid, respect, betrouwbaarheid en oprechte belangstelling voor het publiek’.

‘Martine heeft me heel mijn leven door goed en slecht nieuws geleid.’

Door de coronaomstandigheden is het niet mogelijk om Martine Tanghe een luid en warm afscheidsfeest te geven. Maar Sam Rasschaert (36), leraar in spe, creëerde voor haar speciaal een Facebook-evenement ‘Samen naar het laatste Journaal van Martine Tanghe kijken’. Zo wil Sam haar toch de erkenning geven die ze verdient door mensen op te roepen om samen haar laatste uitzending massaal te bekijken. En met succes. Zo’n 43.000 mensen beloven vanavond mee te kijken. Sam legt uit waarom hij het initiatief nam: ‘Martine heeft me heel mijn leven door goed en slecht nieuws geleid. Naast mijn moeder en grootmoeder is er geen enkele vrouw die al zolang een dagelijkse rol speelt in mijn leven.’

‘Voor mij is Martine de gouden standaard voor een mooi en correct Nederlands.’

Dat Tanghe meester is in het vak gaat niet onopgemerkt voorbij. ‘Voor mij is Martine de gouden standaard voor een mooi en correct Nederlands’, verklaart Sam, ‘Ook de manier waarop ze het journaal brengt: een perfecte balans tussen betrokkenheid en sentimentaliteit’.

Je kan de laatste nieuwsuitzending van Martine Tanghe vanavond bekijken om 19.00 uur op Eén.

VRT maakte alvast een memorabele carrièreoverzicht van Martine Tanghe. Meer nieuws en eerbetogingen vind je onder de hasthag #dankdatjebijonswas.

Tekst: Naomi Ghyssaert, foto: ©VRT – Sofie Silbermann