28/11/2020

IN BEELD – Zelfliefde in tijden van corona: ‘Dat laagje make-up geeft me een goed gevoel’

Jezelf opmaken om indruk te maken op anderen? Nonsens. Uit een recente studie van PayPal blijkt dat zelfs tijdens de coronacrisis de verkoop van cosmetica met 41% gestegen is. Sociaal contact is duidelijk niet de enige motivator om onszelf op te maken. Vier vrouwen van verschillende generaties tonen zichzelf daarom met én zonder make-up en vertellen over hun relatie ermee.

Nele Van Loon (15): ‘Vriendinnen beïnvloeden elkaar sterk op vlak van make-up’

Voor een normale schooldag zal ik mezelf altijd een beetje schminken. Heel subtiel, zeker geen oogschaduw ofzo. Ik denk dat ik daar zo’n 2 à 3 jaar geleden mee begonnen ben nadat de rest van mijn vriendinnen ook make-up begon te dragen. In het begin gebruikte ik vooral concealer, omdat ik van mezelf altijd zo’n bleke huid heb. Ook nu nog blijft dit mijn favoriete product. Ik zie wel dat mijn vriendengroep er veel minder hard mee bezig is dan andere groepen. We oefenen dus duidelijk een enorme invloed uit op elkaar. Ik denk dat ik onder meer daardoor ook nog niet zo bezig ben met dure merken van make-up.’

‘Voor een feestje of een uitstap met vriendinnen doe ik meestal wel wat extra moeite. Ik kan er ook best van genieten om thuis een beetje te experimenteren met oogschaduw, bijvoorbeeld. Daar kijk ik dan soms van die tutorials voor, maar mijn eindresultaat ziet er toch nooit helemaal uit zoals in die filmpjes (lacht).Door corona zit ik net zoals iedereen vaak thuis en heb ik meer tijd om zulke dingen eens te doen. Bovendien is het dan niet zo erg als een look eens mislukt, want ik moet toch nergens heen. Als ik echt een hele dag thuiszit, draag ik meestal geen make-up, al voel ik zelf ook dat ik me beter voel als ik me wel een klein beetje opmaak. Ik geloof echt wel dat vrouwen er gewoon voor zichzelf goed willen uitzien.’

‘Ik vind het sowieso heel boeiend hoe make-up iemand kan transformeren. Eén van mijn hobby’s is figureren in musicals, waardoor ik de laatste jaren ook mocht figureren in pretparken tijdens Halloween. Dan zie je hoe make-up je ook heel lelijk en griezelig kan maken. Dit jaar mocht ik er als marionet wel heel mooi uitzien, al waren die vele oogschaduw en die nepwimpers toch ook wel even schrikken (lacht).’

Kelsey Van Puyenbroeck (25): ‘Ik ben gefascineerd door de transformatie die ik met make-up kan creëren’

‘Als tiener droeg ik echt elke dag make-up, zelfs wanneer ik een hele dag thuiszat. Ironisch genoeg had dat toen nog niet zozeer iets te maken mijn passie ervoor, wel met het feit dat ik onzeker was. Wat ik droeg was op dat moment ook heel basic: een gekleurde dagcrème, een zwart lijntje en wat mascara, je kent het wel. Mijn echte interesse voor make-up is pas zo’n drie jaar geleden ontstaan. Ik voelde mij helemaal niet goed op de hogeschool waar ik toen zat en was op zoek naar een nieuw pad om in te slaan. Toen ik op Instagram reclame zag voor een opleiding visagie werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en heb ik de sprong gewaagd.’

‘Ik herinner mij nog dat iedereen die eerste les over highlighters en bronzers sprak, terwijl ik die woorden nog nooit had gehoord. Ondertussen kan ik met trots zeggen dat ik mijn weg gevonden heb als visagiste in de tv-wereld. Mijn job als receptioniste bij SBS en Woestijnvis, die ik al tijdens mijn opleiding begonnen was, heeft hier zeker toe bijgedragen. Je netwerk is essentieel in dit vak.’

‘Wanneer je een hele dag staat te schminken, heb je ’s avonds soms wel geen zin meer om jezelf nog op te maken (lacht). Als ik nu thuiszit dan draag ik zelden iets, vaak enkel een laagje mascara. Omdat ik blond ben, is dat voor mij onmisbaar. Als ik wegga met vriendinnen, bijvoorbeeld, dan zal ik zeker altijd make-up opdoen. Wat voor look het dan wordt, hangt sterk af van mijn gemoed. Op een luie zondag kan ik er echt van genieten om make-uploos rond te lopen. Ook op een set draag ik enkel het absolute minimum. In het begin was ik bang dat mensen mij dan niet als een autoriteit op vlak van make-up zouden beschouwen, maar ondertussen heb ik geleerd dat de beste make-up artists er aan het einde van een draaidag er het slechts uitzien van heel de crew (lacht).’

‘Anderzijds houd ik er ook van om op mezelf te experimenteren met producten en kleuren. Ik ben echt gefascineerd door de transformatie die ik kan creëren, ook bij anderen. Mijn allereerste werk met BV’s was voor Hotel Römantiek, waarbij ik Frances Lefebure, Otto-Jan Ham en Sven De Leijer moest opmaken. Dat was uiteraard met een bang hartje, maar het resultaat mocht er zijn. Ook nu is die stress nog altijd niet helemaal verdwenen, zeker niet wanneer ik presentatoren of acteurs moet schminken die al zo lang in het vak zitten. Gelukkig zijn ze meestal heel vriendelijk én heel tevreden!’

Ils De Rycke (47): ‘Uit fierheid draag ik ook thuis make-up’

‘Ik draag echt elke dag make-up. Ik zal nooit buitenhuis gaan zonder, dan voel ik me echt te onzeker. Sinds de lockdown in maart werk ik fulltime thuis, maar zelfs dan ben ik mezelf elke dag blijven opmaken. Ook al draag ik een comfortabele outfit, dat laagje make-up geeft mij nu eenmaal een beter gevoel. Ik denk dat dat wel een beetje met fierheid te maken heeft en met het feit dat ik dan mijn leeftijd wat kan verbloemen (lacht). Dit betekent niet dat ik altijd een dikke laag schmink opdoe. Ik wil er vooral wat frisser uitzien.’

‘Ik ben make-up beginnen dragen rond mijn 15e. Sindsdien is mijn routine ook bijna niet meer veranderd, denk ik. Het meest herkenbare aan mijn look is het potloodlijntje onder mijn oog, maar als ik één product zou moeten kiezen, dan zou ik toch voor mascara gaan. Zonder heb ik écht geen wimpers. Ik beschouw make-up dan ook als een middel om er beter uit te zien, niet als een doel op zich. Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat het loont om te investeren in goede basisproducten, al zal ik toch vaak wachten op een leuke aanbieding.’

Agnes Moens (78): ‘Met wat lippenstift fleur je meteen op’

‘Ik draag zeker niet elke dag make-up, enkel voor gelegenheden. Als ik wegga naar vrienden of familie dan moet ik er toch wat netjes uitzien, vind ik. Vroeger maakte ik me veel vaker op. Mijn man had een vrij hoge functie in het bankwezen, waardoor we bijna wekelijks op recepties werden verwacht. Dan sprak het voor zich dat je je uiterlijk verzorgde. Nu, tijdens de coronacrisis, draag ik al helemaal niets. Dat heeft gewoon geen zin wanneer ik een hele dag binnenzit.’

‘Ik ben best laat begonnen met mezelf te schminken. Ik vermoed dat ik minstens 17 of 18 jaar oud was. Mijn beste vriendin begon zich daar toen mee bezig te houden en dan raak je zelf ook geïnteresseerd natuurlijk. Wij hebben samen zelfs een workshop gedaan om wat make-uptechnieken te leren, maar die zijn ondertussen waarschijnlijk al gedateerd (lacht).’

‘Ik heb sindsdien ook mijn routine nooit meer gewijzigd. Ik gebruik zeer zelden iets aan mijn ogen, omdat ik dat niet goed kan verdragen. Een product dat ik dan weer niet zou kunnen missen is een goede lippenstift, dat fleurt meteen wat op. Ik heb schminken zelf ook nooit echt leuk gevonden. Ik geef vooral om het eindresultaat. Daarom durf ik ook wel investeren in die paar producten die ik koop. Dit geldt eveneens voor een goede dagcrème, die draag ik wél dagelijks. Op mijn leeftijd is dat misschien nog belangrijker dan een kleurige lippenstift.’

Tekst en foto’s: © Rani Guinée