29/12/2020

5 lessen uit 2020 die je wil meenemen naar het nieuwe jaar

Dat 2020 niet verliep zoals verwacht is nog zacht uitgedrukt. Velen van ons hebben een dierbare verloren, raakten hun job kwijt of kregen het hard te verduren door een gebrek aan sociaal contact. Niet simpel allemaal. Maar aan de andere kant kregen we ook de kans om veel over onszelf te leren. Want als de dingen dik tegenvallen, vinden we toch altijd weer de kracht om er bovenop te komen. En wijzer dan nog wel. Dit zijn vijf levenslessen die je wil meenemen naar 2021.

Het kan ook rustiger aan

Nog voor het hele coronagedoe verwikkelden we ons in de drukte van een hoop werk, sport op woensdagavond en feestjes in het weekend. De dingen begonnen vaak meer aan te voelen als verplichtingen en misschien leefden enkelen van ons zelfs op automatische piloot. Maar wanneer al die afleidingen wegvallen, kom je plots alleen te staan met je gedachten en gevoelens. De coronacrisis verplichtte ons dus om stil te staan en de tijd te nemen voor kleine dingen. Nu vervelen een nationale sport is geworden, mogen we ons volgend jaar best verheugen op een iets drukker leven. Maar het is belangrijk om het ook even rustiger aan te doen en af en toe terug te schakelen.

Steek energie in waardevolle vriendschappen

Uit het oog is uit het hart. Dat zeggen ze wel eens, maar dit jaar werd het duidelijk wie je echte vrienden waren. Facetimen, deurbezoekjes met afstand of zelfs kaartjes in de brievenbus. Het waren allemaal warme intenties die ons deden beseffen hoe graag we onze vrienden zien en vooral: welke van onze vrienden blijven. Kringen werden misschien kleiner, maar vooral hechter. Laten we dat meenemen naar het volgende jaar en meer energie steken in de vriendschappen die er echt toe doen.

Geniet van de kleine dingen

Het klinkt misschien cliché, maar de dingen die we voorheen vanzelfsprekend vonden, zijn intussen fel begeerde wensen. Nu we minder geprikkeld worden door social happenings, niet kunnen losgaan op de dansvloer en ook niet kunnen ontspannen in de cinemazaal moeten we ons klein geluk elders zoeken. Een dik boek lezen, het hele huis opschonen of een praatje over de haag met de buurvrouw. Het zijn de kleine dingen waar we nu meer van genieten. Laten we daar zeker niet mee stoppen. Een zondagse brunch, een voltallig diner of een uitverkochte concertzaal: dat wordt extra genieten. Hopelijk volgend jaar al.

Veerkracht en flexibiliteit

Thuiswerken met kinderen, lessen volgen achter je laptop en een mondmasker dragen waar je ook gaat en staat. Het werd ons halsoverkop opgelegd in maart en we zijn intussen negen maanden verder. Er veranderde niet heel veel. De bevolking moest zich door bochten wringen en er werd best veel van ons gevraagd. Nog steeds. Maar wat we meenemen naar 2021 is flexibiliteit. Het is pas wanneer het echt moeilijk wordt, dat je ziet hoe veerkrachtig we kunnen zijn.

Zorg voor jezelf

Met het thuiswerken vervaagde de lijn tussen werk en privé. Voor sommigen werd het moeilijk om niet tot laat in de avond door te werken, voor anderen waren motivatie en productiviteit net heel ver te vinden. Maar één ding is zeker: om niet verloren te raken in een continue werksfeer, is het belangrijk momenten voor jezelf in te plannen. Al is het een warm bad nemen of je favoriete album op repeat luisteren. Ook in 2021 mogen we zelfzorg hoog in het vaandel dragen. Ze verdient een waardevolle plek naast werk of studies, niet eronder.

 

Tekst: Naomi Ghyssaert, foto: Sid Leigh via Unsplash