18/12/2020

6 Vegan takeawaymenu’s voor kerstavond

De adventskalenders hangen op, de kerstboom is versierd en Mariah Carey klinkt op de radio. De feestdagen loeren achter de hoek. Geen zin om uren in de keuken te staan? Deze zes vegan menu’s zorgen voor een stressloos en heerlijk kerstdiner. 

Antwerpen

1: Spritz 

 Italiaanse kok Luna Trapani, mixt traditionele kerstsmaken met de pure Italiaanse keuken. De star of the show is een feestelijk gevuld gehaktbrood afgewerkt met een marsala-jus. Hier komen natuurlijk nog heel veel groene side dishes bij. Als kers op de taart is er de klassieke tiramisu met een vegan twist. 

Prijs per persoon: €54
Adress: Oude Koornmarkt 11, 2000 Antwerpen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SPRITZ (@spritz_antwerp)

2: Camion 

 Camion staat voor Camille en Boqion. Deze twee vriendinnen houden van pure, plantaardige gerechten. Lokale en biologische groenten staan centraal. Hun concept is een moderne versie op tapas. Op kerstavond serveren ze hun bekende vegan tartaar als voorgerecht en gevulde pompoen als hoofdgerecht. Ben je een wijnliefhebber? Dan kan je ook een complementaire natuurwijn uitkiezen. 

Prijs per persoon: €40
Adress: Paleisstraat 7, 2018 Antwerpen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CAMION (@camion_antwerp)

Brussel

3: Humus x Hortense 

 Chef Nicolas Decloedt verenigt de Belgische culinaire traditie met botanische elementen. Bij Humus x Hortense houden ze niet van voedselverspilling, de gerechten zijn dan ook zero waste. Hiervoor gebruiken ze conserveringstechnieken zoals fermentatie. Het restaurant staat bekend voor zijn gastronomische degustatiemenu’s. Groenten worden mini kunstwerkjes op je bord. Op 24 december presenteren ze een feestelijk menu met onder andere ceviche, bietencannelloni en gelakte bloemkool. Deze degustatie is voor echte fijnproevers. 

Prijs per persoon: €62
Adress: de vergnies straat 2, 1050 Brussel

 4: Liu Lin 

Ben je de traditionele kerstsmaken beu? Kies dan voor een menu met een Aziatische twist. De Taiwanese zussen Liu en Lin houden van street food en integreren biologische en lokale producten. Ze steken kerst in een nieuw jasje. Wat kan je verwachten? Een Thaise rode linzensoep, witloofgratin met pompoen gemarineerd in soja en een speculaascheesecake. 

Prijs per persoon: €55
Adress: Hoogstraat 20, 1000 Brussel

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LIU LIN (@liulin.be)

Gent 

5: Epiphany’s kitchen 

Epiphany houdt van groenten, zelfs in haar cocktails. Ze experimenteert met glutenvrije pasta en pizza. Op kerstavond serveren ze een eerder traditioneel Thanksgiving hoofdgerecht: gevuld gehaktbrood met zoete aardappelpuree met marshmallowkorst en appel met veenbessen. Voor de zoetebekken is er ook nog een pecannotentaart.  

Prijs per persoon: €49
Adress: Burgstraat 10, 9000 Gent

6: Lokaal 

‘Lokaal in een bokaal’ luidt hun slogan. Zoals de naam al weggeeft koken ze enkel met lokale en biologische groenten en fruit. Wegens corona maakte ze van hun restaurant een versbar. Ze zijn gekend voor hun stoofpotjes, soepen en ovenschotels. Voor de geboorte van Jezus bedachten ze allemaal kleine gerechten die je kan delen met je knuffelcontacten. Denk aan gepofte Belgische kikkererwten, bietkroketten, spruitenvelouté en dennenappelijs. Verleg je kerstgrenzen en ontdek lokale smaken. 

Prijzen per gerecht variëren tussen de 4 en 10 euro.
Adress: Brabantdam 100, 9000 Gent

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lokaal (@lokaal_gent)

Je bestelt deze menu’s via de link op de prijzen. Smakelijk! 

Tekst en foto: © Amber Lacasse