03/12/2020

Al 1.000.000 Chinezen zijn gevaccineerd, maar niet iedereen is daar gerust over

Terwijl de Belgische overheid druk discussieert over haar aankomende vaccinatiestrategie, zijn er in China al meer dan 1.000.000 mensen gevaccineerd. Het bedrijf Sinopharm begon in november vrijwilligers te vaccineren met een experimenteel vaccin, maar er zijn heel wat vragen rond deze vaccinatiestrategie.

Tijdens de zomer kwamen de Russen al met een eerste vaccin. Daar werden direct heel veel vraagtekens bij geplaatst, omdat het nog niet alle nodige stappen doorlopen had om als veilig bestempeld te worden. Het was onduidelijk welke bijwerkingen het vaccin zou hebben.

Begin november kwam China ook met een experimenteel vaccin. Dat werd onofficieel beschikbaar gemaakt voor het brede publiek door het Chinese staatsbedrijf Sinopharm. Vrijwilligers konden voor de prijs van 400 Chinese yuan (50 euro) een vaccin krijgen.
Net zoals het Russische vaccin werken de Chinezen met een middel dat onvoldoende getest is op bijwerkingen.

Noodsituatie
De reden waarom de Chinese overheid het toelaat om dit experimentele vaccin te gebruiken, is omdat er sprake is van een ‘noodsituatie’. Liu Jingzhen, de voorzitter van Sinopharm gaf dit als verantwoording voor het gebruik van het vaccin. In dezelfde verklaring via het Chinese Weibo (de tegenhanger van Twitter in China) zei hij dat nog geen enkele ontvanger van het vaccin ziek was geworden en dat het vaccin 100 procent effectief zou zijn.

Maar er klopt iets niet aan die redenering volgens Jin Dong-Yan van de Hong Kong University. Hij zei tegen het Amerikaanse NPR: ‘Er is geen sprake van een “noodsituatie” in China. Er is de voorbije maanden bijna geen enkel bevestigd geval van coronavirus meer.’

Een reporter voor het Amerikaanse Time Magazine ging naar het vaccinatiecentrum in Beijing. Hij merkte op dat het vooral Chinezen die naar het buitenland gaan, zoals expats en studenten, achter het vaccin vragen.

Zwijgplicht
In een getuigenis op de Chinese sociale mediawebsite Zhihu (Chinese Reddit) vertelt de Chinese student met gebruikersnaam HongSeBanZhuan, over zijn ervaring met het vaccin.

‘Het vaccin maakt het mogelijk om mijn studie zonder vertraging voort te zetten’

‘De website van Sinopharm was door de overbevraging offline gehaald, daardoor ben ik naar een duurdere privékliniek in Beijing gegaan. Ik was bereid om een jaar van mijn studie te verliezen, maar het vaccin maakt het mogelijk om mijn studie zonder vertraging voort te zetten.’

Hij sprak ook over milde bijwerkingen. Hij voelde zich de dag na het vaccin slaperig en warm, maar de symptomen verdwenen snel weer. Andere mensen die ook het vaccin kregen, vertelden hem dat ze zich goed voelden.

Een eigen rondvraag bij internationale Chinese studenten stuitte op meer weerstand. Iedereen die het vaccin krijgt, moet een document tekenen waarin ze verklaren dat ze niet zullen praten over de vaccinatie.

Politiek spel
Het vaccin wordt door China ook als middel gebruikt om de internationale diplomatieke relaties te verbeteren.

‘Het vaccin is een belangrijk onderdeel in de propagandaoorlog’

Zo kreeg Brazilië al twee ladingen van het Chinese vaccin opgestuurd.
‘Omdat iedereen gelooft dat het coronavirus van China komt, probeert China met een vaccin zijn imago te verbeteren. Het vaccin is een belangrijk onderdeel in de propagandaoorlog rond het virus’, vertelde Maurício Santoro, professor aan de Braziliaanse staatsuniversiteit van Rio de Janeiro aan het Britse The Guardian.

De Chinese president Xi Jinping verklaarde eerder al dat China het vaccin zou delen met de wereld tegen een betaalbare prijs.

Is het een oprecht initiatief om de Chinese bevolking tegen het coronavirus te beschermen of is het een zet om de positie van China op het internationaal toneel te versterken?
Moeilijk te zeggen.

Tekst: Jeffrey Meskens, foto: © Daniel Schludi, Andrew Stutesman via Unsplash, bewerkt door Jeffrey Meskens.