foto: Maxime Lambert
16/12/2020

Belgische muziekproducer Olvo: ‘Muziek laat toe om even te ontsnappen en te dromen, dat is belangrijk’

De naam Olvo doet misschien niet meteen een belletje rinkelen in Vlaanderen, maar dat zal de volgende jaren misschien wel veranderen. Olvo, pseudoniem voor Nicolas Allard, is een jonge Naamse muziekproducer die met zijn elektronische muziek de wereld wil veroveren. Dat doet hij onder andere met samenwerkingen zoals Témé Tan, Magic Malik, Laryssa Kim en Judith Kiddo.

Olvo speelde reeds op Les Ardentes, Couleur Café en Dour Festival, maar vertelde aan 21bis-reporters Siel Fouquaert en Marlies Schelfhout dat hij droomt van een grote show op Coachella. In de reeks Franterview hebben we gesprekken met frappante Franstaligen. Deze keer is het de beurt aan de sympathieke muziekproducer Olvo.

Gefeliciteerd met het nieuwe album Limitless Possibilities. Je bracht net een nieuw album uit, hoe verliep dat proces?

Prima, eigenlijk. Ik ben heel tevreden met de release. Er zijn al een paar toffe artikels en interviews verschenen over het album. De feedback is heel goed dus ik ben er blij mee. 

De titel van het album is Limitless Possibilities, waarom? 

Goh, dat is een belangrijk onderwerp doorheen heel het album. Het gaat vooral over je persoonlijke ontwikkeling. ‘Limitless Possibilities’ is een term die je vaak leest in boeken over dat onderwerp. De enige limieten die je hebt, leg je vaak aan jezelf op. Met deze titel wil ik dus benadrukken dat je moet durven geloven in jezelf en moet durven om je dromen na te jagen. 

Hoe zou je je eigen muziek omschrijven aan mensen die het nog nooit hebben gehoord?

Ik zou zeggen dat mijn specialiteit elektronische muziek is, dat sowieso. Maar men zegt ook vaak dat het heel melancholisch en melodisch is. Ik benoem het zelf graag als ‘romantische’ muziek, want romantiek is een beweging die aanleunt bij emoties en de natuur. Daar hou ik van. In mijn liedjes hoor je vaak geluiden uit de natuur of van de zee, dat soort dingen. Ik integreer die graag in mijn muziek. Dus ik zou vooral zeggen: organische, melodische en romantische muziek. 

Olvo is een pseudoniem, je echte naam is Nicolas Allard. Van waar komt ‘Olvo’? 

Het is simpelweg een esthetische keuze geweest. Ik zocht een naam die kort en efficiënt was. Het moest een sterk merk kunnen worden. ‘Olvo’ lijkt op de naam van een ander (auto)merk dat we allemaal kennen (lacht). Ik vind dat tof. Het begint en eindigt met dezelfde letter, dat is op grafisch vlak interessant. En er was nog geen enkele domeinnaam op het internet met ‘Olvo’, dus dat kwam goed uit.

©-Bertrand-Thomas
©-Bertrand-Thomas

Heeft het coronavirus een bepaalde invloed gehad op het maken van het album?

Op vlak van de release zeker. Normaal gezien kwam het album uit in april, dat hebben we dan verschoven naar november. Op het niveau van de live-performances is het heel anders. Ik kan mijn werk momenteel niet ‘verdedigen’ omdat ik het niet live kan brengen. Al die zaken zijn in het water gevallen, maar op zich is dat niet erg. Ik blijf met mijn muziek bezig in mijn vrije tijd en eens we terug mogen optreden zal ik er staan.

2020 was een moeilijk jaar. Wat is volgens jou de rol van muziek tijdens deze moeilijke periodes?

Ik denk dat muziek altijd belangrijk is, maar het klopt dat het nu van extra belang is. Er waren bijvoorbeeld mensen die me hebben geschreven dat het hen deugd deed om naar mijn album te luisteren in deze tijden. Dat heeft me een groot plezier gedaan, want het thema van het album is vooral geïnspireerd op reizen, geloven in je dromen en de schoonheid van de natuur. Ik denk dat die thema’s ook veel bij de mensen terugkomen. Soms heb ik de indruk dat we wat zijn afgesloten van de natuur. De muziek laat toe om even te ontsnappen en te dromen. Dat is belangrijk.

De albumhoes is een kunstwerk op zich. Heb je hier samengewerkt met een artiest of komt dit van jezelf?

Het is een samenwerking met Quentin Ortega, een Luikse artiest. Hij is een gekende illustrator en tatoeëerder die ik al een tijdje ken. Je moet zeker zijn Instagrampagina eens bekijken, hij maakt hele coole dingen. Omdat we dezelfde interesses delen, zijn we beginnen samenwerken. Ik bracht hem op het spoor en daar heb ik hem helemaal vrij gelaten om iets te creëren.

Zijn er dingen in de toekomst die je graag nog zou doen? Eventueel samenwerkingen met bepaalde artiesten?

Dat is wat ik vroeger nog niet vaak deed, samenwerkingen met andere artiesten. Op het nieuwe album heb ik wel enkele samenwerkingen en dat is wat ik ook wil blijven verder doen in de toekomst. Ik heb wel enkele plannen in mijn hoofd. Die zijn nog niet concreet maar er zullen zeker nog andere samenwerkingen volgen in de toekomst.

Je speelde al op enkele grote festivals zoals Dour en Les Ardentes. Is er een soort ultiem doel voor jou? Bijvoorbeeld headlinen op een groot festival?

Ik zou het leuk vinden om ooit op festivals als Coachella en Lollapalooza te spelen. Misschien later met een grote, gigantische show met veel licht. Dat zou heel cool zijn. Ik blijf steeds nieuwe dingen uitproberen, ik probeer ook meer internationaal te mikken met mijn muziek. Doorbreken in het buitenland zou echt de kers op de taart zijn.

Mis niets van Olvo’s muziek via Facebook

Interview & tekst: Marlies Schelfhout, Siel Fouquaert, foto: ©Bertrand-Thomas, © Maxime Lambert