28/12/2020

Bezoekersaantallen van de Belgische eerste klasse opent ogen

Nu corona nog steeds heer en meester is over ons sociaal leven blijven ook de voetbalstadions leeg. Daarom nemen we een kijkje naar de bezoekersaantallen van vorig jaar, en dat opent ogen. We zien bijvoorbeeld dat toenmalige nieuwkomer KV Mechelen gemiddeld het volste stadion had. Lees verder en ontdek waar jouw ploeg staat op de ranglijst. 

 

Als we kijken naar de bezoekersaantallen van het seizoen 2019/2020 volgens Transfermarkt.nl zijn er geen grote verrassingen. De grote ploegen hebben de meeste bezoekers, gevolgd door Antwerp en KV Mechelen, die beide beschikken over een hondstrouwe supportersgarde. KV Mechelen vulde ook gemiddeld zijn stadion het meest met gemiddeld 92.9% bezette plaatsen, dit komt door de trouwheid van de supporters en het feit dat ze vorig jaar zowel kampioen werden in tweede klasse als de Beker van België wonnen.

 

Buitenlandse investeerders

Het is duidelijk uit de cijfers af te leiden dat ploegen in de handen van buitenlandse investeerders geen succes hebben als het op supportersaantallen aankomt. Moeskroen, Eupen, Sint-Truiden, Oostende, Kortrijk en Cercle Brugge zijn allemaal ploegen in buitenlandse handen, en ook ploegen die onderaan de grafiek te vinden zijn. Investeringen zijn er genoeg maar met het versterkte buitenlandse kapitaal, zakt het volkse gevoel van de clubs, en dat houdt de supporters weg.

 

Voetbal door het volk

Niet enkel qua supportersaantallen, maar ook qua punten doen ze het niet goed. Ploegen in buitenlandse handen zijn havens geworden voor jonge spelers die nog niet meekunnen in de basis voor grote ploegen, of oude spelers op hun retour. De meeste clubs in buitenlandse handen vinden we dan ook terug in de kelder van het klassement. Het blijkt dus dat de gemiddelde voetbalfan geen fan is van al die investeringen. Voor de gemiddelde supporter moet de club een deel van zichzelf zijn, en niet een deel van de portefeuille van een rijke oliesjeik. De succesformule in België blijft voorlopig voetbal voor en door het volk.

 

Tekst, foto en grafiek: ©Wannes Averhals