11/12/2020,

Billie Eilish beu gehoord? 5 jongeren tonen onbekende pareltjes uit hun muziekcollectie

Traditiegetrouw konden Spotifygebruikers vanaf 2 december opnieuw hun persoonlijke muzikale jaaroverzicht bekijken en beluisteren. De “Wrapped 2020”-lijstjes beheersten de Instagramverhalen maar waren weinig verrassend vaak gevuld met mainstream-artiesten en dito nummers. Om voor de nodige vernieuwing te zorgen, ging de 21bis-redactie op zoek naar onbekende maar niet te missen muzikale schatten uit de muziekcollectie van vijf jongeren en bundelde deze in een playlist. 

Spotifygebruikers verheugden zich begin deze week opnieuw op hun muzikale jaaroverzicht. Gebruik je de Zweedse streamingsdienst niet? Dan leggen we het concept nog even uit. Wrapped is een tool waarmee je onder meer te weten komt welke artiesten, nummers en genres je het afgelopen jaar het vaakst beluisterde. Spotify toont je de items in de vorm van geanimeerde stories, waar je door kan swipen.

Commerciële artiesten beheersen lijsten

Overal domineren internationale sterren de Wrapped-lijsten. Bad Bunny, het Puerto Ricaanse reggaetonfenomeen, is de meest gestreamde artiest op het platform, gevolgd door de Canadees The Weeknd en de Colombiaan J. Balvin. Deze top 3 bevestigt eens te meer een evolutie in het muzieklandschap: Latijns-Amerika zwaait wereldwijd de plak.

In België zet deze tendens zich nog niet helemaal door. De meest gestreamde artiesten dit jaar zijn The Weeknd, Billie Eilish en Drake. Juice Wrld en Dua Lipa vervolledigen de top 5. De beste Belg in deze top 50 vinden we terug op plaats 13 en luistert naar de naam Damso, een Brusselse rapper. Angèle, misschien wel de bekendste Belgische muzikante van het moment, vinden we pas op plaats 26. Voor Belgische artiesten blijft het duidelijk moeilijk om zich in eigen land door te zetten op het platform.

Onbekende artiesten blijven onder de radar

De resultaten van de Wrapped-lijsten verbazen nauwelijks. De artiesten met de meeste radioairplay zijn vaak ook de meest gestreamde artiesten op Spotify. Zo blijft er veel goede muziek onder de radar. Onbekendere kleine artiesten verdienen veel minder dan grote sterren, maar werken niet per se veel minder hard. Het is belangrijk om hen meer aandacht te schenken. De 21bis-redactie ging bij vijf jongeren luisteren naar onbekende nummers uit hun persoonlijke muziekcollectie en vroeg ze waarom iedereen absoluut naar dat ene liedje moet luisteren.

Jannis (23) kiest voor een liedje van een in zijn ogen erg ondergewaardeerde Belgische artiest: Oton. ‘Een techno-artiest die ook ruimer durft denken. Hij speelt z’n nummers live, wat me enorm aanspreekt. Ik ben fan geworden toen ik hem aan het werk zag op Paradise City Festival. Hij heeft een aantal heel goede onbekende songs, waaronder “Cama”. Iets rustiger dan z’n andere nummers, maar toch heel sterk. Hij speelde dit als slotnummer op Paradise City en dat zorgde voor een ongelofelijke climax.

Met z’n overgang van het hardere werk naar dit softere nummer creëerde hij een waanzinnige sfeer. Er zitten een aantal instrumentele elementen in die je in z’n andere songs niet echt terugvindt: een eerder rustige, deep house-achtige vibe die blijft hangen. Een absolute aanrader.’

Als Frédérique (23) één nummer uit haar muziekbibliotheek moet kiezen, dan gaat ze voor “Daba Makourejah” van Bamba. ‘De maakster van het lied is onbekend, en er valt ook bijna niets over te vinden. Dat is jammer, maar anderzijds maakt het haar mysterieus, wat ik leuk vind. Ik ken geen enkel nummer zoals dit. Ik ontdekte het tijdens de eerste lockdown en herinner me vooral de avonden dat ik er hard op danste. Het nummer heeft zo’n goede vibe dat het mij en m’n vrienden de lockdown even deed vergeten.’

Morane (22) luisterde het afgelopen jaar vaak naar Loyle Carner, een Britse hiphopper. ‘Vorig jaar, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, ging ik naar een concert van hem in de AB in Brussel. Ik kende z’n muziek toen nog niet zo goed, maar na het concert ben ik intensiever beginnen te luisteren en ben ik echt grote fan geworden. “Ottolenghi” is de song die me het meest is bijgebleven van het concert. Ik raad het iedereen aan omdat het een super goede vibe heeft, en in alle contexten past.’

Wanneer Jonas (23) in z’n muziekcollectie duikt, grijpt hij vaak terug naar AJ Tracey, een Britse Grime rapper. ‘Ik ben al enkele jaren fan van AJT. Ik leerde hem kennen toen hij in het Verenigd Koninkrijk een jonge opkomende naam was. Niet veel later zag ik hem voor het eerst live in Brussel, waar hooguit 100 man was. Dat was speciaal aangezien hij nu af en toe voor duizenden mensen speelt. Jonas z’n favoriete nummer is “triple s”. ‘Het doet me terugdenken aan het moment dat ik hem net leerde kennen. De voornaamste reden waarom je het zou moeten luisteren, is omdat het geen standaard hiphop-nummer is zoals er tegenwoordig veel te veel worden gemaakt. Naar mijn mening is de sound van de Britse hiphop veel unieker dan de Amerikaanse scene.’

Jet (23) is grote fan van Emancipator, een groep die ze leerde kennen via een vriendin. Ze ontdekte heel wat leuke nummers, maar vooral “Anthem” bleef hangen. ‘Ik luister dit liedje als ik een fijn moment met mezelf wil. Het kan zowel gelukkige als verdrietige gevoelens opwekken: ik zet het op als ik aan het tekenen ben en me bewust word hoe fijn het leven is en hoe gelukkig ik ben. Maar ik kan het ook opzetten als ik me verdrietig voel. Het versterkt m’n emoties. Ik vind het mooi en bizar dat een liedje beide gevoelens kan stimuleren. Dat is ook de reden waarom ik zo veel waarde hecht aan dit nummer.’

Benieuwd naar de liedjes? Beluister ze dan via de onderstaande playlist.

 

 

Tekst & foto: © Laurens Van Aert