08/12/2020

CD&V wil soldenperiode definitief verplaatsen

De solden: een periode waar elke consument tweemaal per jaar naar uitkijkt. Door de coronacrisis maakten vele winkels grote verliezen bij de sluiting in november. CD&V wil de soldenperiode definitief verplaatsen naar latere tijdstippen in het jaar om de winkeliers te steunen.

Na vier weken heeft de regering uiteindelijk beslist dat de winkels vanaf 30 november terug mochten openen. Winkeliers hebben nog net een maand om hun laatste omzet van het jaar te boeken en dan staan de solden weer voor de deur. Eerder dit jaar besliste de regering al om de handelaars te steunen door de soldenmaand te verplaatsen van juli naar augustus. In januari is dit niet het geval. Minister van Werk Pierre Yves Dermagne (PS) liet eerder deze week al weten dat de solden in januari niet uitgesteld zullen worden met een maand, maar in plaats van op zaterdag 2 januari zullen ze wel starten op maandag 4 januari.

Intussen heeft CD&V een wetsvoorstel ingediend om in de toekomst de soldenperiodes definitief te verplaatsen naar februari en augustus omwille van de weersomstandigheden. Volgens kamerleden Leen Dierick en Nathalie Muylle (CD&V) is dit een vraag die verschillende modewinkels stellen: ‘Vele handelaars in de sector kleding, schoenen en lederwaren zijn ook vragende partij voor een definitieve verschuiving’. Bij de rest van de winkels zijn de meningen verdeeld.

Student Arnaud De Martelaere (21): ‘Ik lig er niet van wakker wanneer de winkels hun soldenperiode houden. Voor de studenten zou het eerder positief zijn in februari omdat de meesten dan lesvrije weken hebben. In augustus zou het voor ons minder interessant zijn omdat we dan herexamens hebben.’

Of de aanvraag voor dit wetsvoorstel goedgekeurd wordt door het parlement, is nog afwachten.

Tekst en foto: © Elise Ingels